„Тригодишната ни дъщеря постоянно бие момчетата. Щом се приближат да ѝ вземат някоя играчка, веднага ги удря в лицето или ги блъска. По-големите момчета, разбира се, не се поддават, но връстниците се оттеглят със сълзи на очи. И като родители трябва да се извиним.

Когато ѝ обясняваме, че не постъпва правилно, тя започва да ридае и да тропа с крак.

Това поведение е изненадващо, тъй като аз и съпругът ми сме спокойни хора, изобщо не обичаме конфликтите, а дъщеря ни е направо борбена. От една страна, поне някой се кара в семейството, от друга, това е притеснително. Какво да правим ", пита разтревожена майка.

Ето отговора на семейния психолог Анастасия Савина.

Важно е родителите да разберат, че много привидно негативни поведенчески реакции на малчуганите са напълно адекватни на тяхната възраст. Детето не се ражда научено и способно да контролира поведението си.

Едно тригодишно момиченце, очевидно, просто преминава през началния период на овладяване на контролни функции. Какво означава?

Децата действат така
Малките деца не умеят да общуват чрез реч, затова прибягват до жестове, блъскане и дори удари – така реагират. В повечето случаи това не е повод за притеснение за мама и татко.

Но се случва някои хлапета и дори тези в предучилищна възраст да се карат твърде често. Агресивната реакция става за тях основен или единствен начин на взаимодействие. Може би незрялата нервна система не им позволява да контролират импулсите си по начина, по който го правят връстниците им. Или пък е възможно датето да има нужда от помощ и да трябва да усвои нови социалните умения, за да контролира поведението си.

Как да предотвратим конфликт

Насърчавам родителите да обърнат внимание на своите реакции. Често в живота агресивното поведение се възнаграждава. Например, ако хлапето е палаво,  получава повече внимание. И то оценява агресивното поведение като ефективно. Но тъй като все още не знае каква е разликата между агресия и увереност, не разбира какво трябва да промени в поведението си.

Може да му го обясните чрез разиграване на различни сцени, в които агресивните реакции се заменят с конструктивен диалог.

Най-добрият начин да се справите с прекалено агресивните реакции е като ги предотвратите.

Много децата показват ясен модел на поведение: те са агресивни само у дома или само на обществени места, проявяват агресия следобед, когато са уморени или разстроени. Освен това много често стискат зъби, гледат сърдито или се клатят напред-назад, преди да се хвърлят с юмруци.

Снимка: Getty Images

Поведението на детето е предвидимо

Щом забележите това, най-простото нещо е да отведете детето на страни. Ако излезе извън контрол, то не може да направи нищо друго освен да се бори.