Със своите думи, действия и безусловна любов, майките винаги имат огромно влияние върху децата си, пише Mental Floss. Те ни учат, подкрепят ни, грижат се за нас и ни дават ценни съвети през целия живот. Нека си припомним някои от най-великите майки в историята на човечеството.

Мария Кюри

Въпреки че тя е известна най-вече с научната си дейност, Мария Кюри успява да отгледа две дъщери напълно сама, след като съпругът ѝ умира при инцидент през 1906 г. Едната от тях - младата Ирен Жолио-Кюри - също става Нобелов лауреат заради работата си в областта на радиоактивността.

Соуджърнър Трут


Everett Historical / Shutterstock

Соуджърнър Трут е име, което американската аболиционистка и активистка за правата на жените Изабела Баумфри приема след 1843 г. След като отива на съд, за да върне сина си, тя става първата чернокожа жена в историята на САЩ, спечелила такова дело срещу бял мъж. Известната й импровизирана реч за правата на жените, „Не съм ли жена?“, е произнесена през 1851 г. на конгреса по права на жените в Акрън, Охайо.

Абигейл Адамс

Абигейл е съпруга на втория президент на САЩ - Джон Адамс. Двамата имат 6 деца и са запазени писмата между нея и съпруга ѝ, които са важни исторически документи, тъй като в тях се обсъждат и коментират политически и исторически събития.

Ирена Сендлерова

По време на Втората световна война Сендлерова като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите често посещава Варшавското гето, където следи за болни деца. Под това прикритие и с подправени документи тя извежда от гетото 2500 деца, които после са предадени на полски детски домове, в семейства или в манастири.

Джоан Роулинг

Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Първите четири романа тя пише като самотна майка и дори живее на социални помощи. Участва в благотворителната дейност на организации, подпомагащи деца със самотни родители.

Кенди Лайтнър

Лайтнър е основателка на движението "Майки срещу шофирането в нетрезво състояние", което със своята активна дейност е спасило хиляди животи. 13-годишната дъщеря на Лайтнър е убита от пиян шофьор през 1980 г.