Някои филми ви карат да размишлявате часове наред. Други ги забравяте в мига, в който сте ги изгледали. Има и трети тип продукции, които дамите със сигурност ще оценят. И не всички от тях са посветени за любовта. Подобно на жените, и тези ленти са многолики и непредсказуеми.

BrightSide ви предлага 21 от тях. Ако все още не сте ги гледали, поправете тази грешка, тъй като понякога една идея от филм, открита в правилния момент, може да промени живота ви.

Едит Пиаф: Животът в розово

Една изключително дълбока и чувствителна биографична продукция, посветена на френската дива Едит Пиаф. Нейният живот прилича на сражение за правото да живееш, пееш и обичаш, което само по себе си е значимо. Филмът става шедьовър, защото майсторски предава атмосферата на Париж – безумен, див и очарователен, а за тези, които не го познават – сладък и романтичен. В тази среда се развихря и Марион Котияр, който майсторски пресъздава образа на Едит Пиаф и печели Оскар за главна женска роля.

Редник Джейн

Тук интриги и бляскави и скъпи битки няма. Но затова е един от малкото, които достоверно ни показват каква може да бъде силата на човешката воля. В този случай – на жената. “Редник Джейн” има запомнящи се сцени, перфектно обигран сюжет и това го превръща в истинска класика.

Усмивката на Мона Лиза

Не можем да назовем по-мъдър филм за жената. Учи ни на достойнство, смелост, целеустременост. Но по-важното е, че филмът открито ни показва колко е важно да мислим със собствената си глава и да не се поддаваме на предразсъдъците и мнението на околните. “Усмивката на Мона Лиза” не е феминистки, а лек и изчерпателен като женската интуиция.

Момиче за милиони

Филмът е завладяващ, защото е истински, без пудра и блясък. Показва цялата суровост и жестокост на живота такъв, какъвто е. Защото животът ни предизвиква и само решителните, смелите, упоритите и целеустремените могат да устоят и да влязат в битка. Режисьорът Клинт Истууд много точно е уловил фактите, а блестящата Хилари Суонк ни предава вътрешната борба и емоциите, които изживява. Някой може да каже, че филмът е груб, но ако едно момиче мечтае да стане шампион в бокса – хленченето и хепи-енда няма да й помогнат.

Дяволът носи Прада

Със сигурност светът на модата е красив, но той може да бъде и точно толкова жесток. Една малка дреболия и вече си на Олимп или… изгонен от него. Разбира се филмът не е епохален, жанрът е комедийна драма, която в голяма степен пресъздава реалностите в този бизнес. А Мерил Стрийп си има добре известен прототип. Филмът е отличен, с лек и приятен сюжет и остава прекрасно усещане след финалните надписи.