Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и чувствата ни. Вярно ли е?

В следващите редове ще откриете множество факти, които доказват, че четенето на книги е наистина полезно занимание.

Вижте!

1. Четенето облекчава стреса

Какво правите, когато сте стресирани? Слушате музика? Може би излизате на разходка? Изследователи от Университета на Съсекс ни уверяват, че просто трябва да почетете малко от някоя интересна книга. Според тяхното проучване четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене.

2. Помага в битката с безсънието

Доказано е, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или телевизора изпращат сигнали към мозъка, че е време да се събуди. Същевременно четенето на любимата книга в слабо осветено помещение има обратния ефект – мозъкът ви осъзнава, че е крайно време да си почине.

3. Ченето ни прави по-съпричастни към другите

Когато четете книги, особено художествена литература, имате ли чувството, че се пренасяте емоционално в историята, че се чувствате обвързани по един или друг начин с героите? Експерименти показват, че хората, които четат подобни произведения и се чувстват емоционално свързани с историята, имат по-силна емпатия в истинския живот.


Илюстрация: Archv / Shutterstock