Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и чувствата ни. Вярно ли е?

В следващите редове ще откриете множество факти, които доказват, че четенето на книги е наистина полезно занимание.

Вижте!

1. Четенето облекчава стреса

Какво правите, когато сте стресирани? Слушате музика? Може би излизате на разходка? Изследователи от Университета на Съсекс ни уверяват, че просто трябва да почетете малко от някоя интересна книга. Според тяхното проучване четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене.

2. Помага в битката с безсънието

Доказано е, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или телевизора изпращат сигнали към мозъка, че е време да се събуди. Същевременно четенето на любимата книга в слабо осветено помещение има обратния ефект – мозъкът ви осъзнава, че е крайно време да си почине.

3. Ченето ни прави по-съпричастни към другите

Когато четете книги, особено художествена литература, имате ли чувството, че се пренасяте емоционално в историята, че се чувствате обвързани по един или друг начин с героите? Експерименти показват, че хората, които четат подобни произведения и се чувстват емоционално свързани с историята, имат по-силна емпатия в истинския живот.


Илюстрация: Archv / Shutterstock

4. Четенето подобрява функциите на мозъка

Научни изследвания, проведени от Университета Емори, доказват, че ставаме по-умни с всяка прочетена книга. В рамките на поне няколко дни след приключването на произведението нашият мозък демонстрира значителни позитивни промени. Авторите на изследването твърдят, че четенето увеличава броя на невроните връзки в мозъка.

5. Книгите за самопомощ ни помагат в битката с депресията

Според скорошно изследване четенето е един от най-ефективните начини за справяне с депресията. Пациенти, които е трябвало да четат книги за самопомощ, свързани с настроенията и битката с депресията, са показали значително по-ниски нива на депресия в сравнение с онези, лекувани по класическия начин.

6. Четенето ви прави по-привлекателни

Интелигентният и добре образован човек е много по-привлекателен от останалите. Очевидно е, че онзи, който може да поддържа разговор на най-различни теми, винаги печели вниманието и адмирациите на цялата група.

7. Ченето окуражава поставянето на цели и преодоляването на трудности

Изследователи от Университета на Охайо твърдят, че колкото повече четем, толкова повече започваме да се припознаваме в главните герои. Съответно – ние пренасяме и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това означава, че едно добро четиво може да ни мотивира да започнем да търсим любовта на живота си, да изпълним своите дългосрочни цели или просто да следваме нечий добър пример.

8. Хората, които обичат да четат, са по-активни в социално отношение

Изследване, проведено от National Endowment for the Arts, показва, че хората, които обичат да четат, са много по-мотивирани да участват в различни културни или благотворителни събития.


Илюстрация: Archv / Shutterstock

9. Четенето подобрява паметта и мисловните способности

Всеки път, когато четете, вие тренирате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате значението им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти доказват, че четенето забавя стареенето на мозъка.

10. Четенето обогатява речника

Когато четете, вие постоянно попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Не винаги обаче търсите значението им, нали? Това е така, тъй като често можем да го разпознаем на базата на контекста. Четенето не само обогатява речника ви, но и увеличава вашата обща култура и грамотност.