Характерът – това сме самите ние. Той влияе на всеки аспект от живота ни – от избора на кариера до хората, които привличаме. Знаем ли обаче достатъчно за него? Предлагаме ви 20 смайващи факта за вашия характер.

1. Редът на раждане влияе на личността

Вероятно сте чували това и преди. Първородните деца често израстват властни или отговорни хора. Родените последни пък често се описват като безотговорни и импулсивни. Верни ли са тези стереотипи? Поредица от скорошни проучвания показа, че редът на раждане и размерът на семейството наистина се отразяват на характера – даже на хората, които избираме за приятели и партньори. Оказва се, че първородните предпочитат инстинктивно да общуват с други първородни, родените по средата – със себеподобни и т.н.

2. Характерът ви почти не се променя през живота

Колкото и да се мъчите, колкото и курсове по позитивна психология да посещавате, тъжната истина е, че характерът ни си остава с нас доживот. „През годините се променят само ролите, които играем и въпросите, които са най-важни за нас; навиците и жизнената ни сила; но не и характерът”, обяснява психологът Пол Коста за „Ню Йорк таймс”.

3. Особеностите на характера са свързани с различни болести

С помощта на статистическата техника мета-анализ учени проследиха възможните връзки между характерни черти и болести и откриха, че такава съществува. Невротичните черти се свързват с 5 конкретни болести – главоболие, астма, артрит, язва и сърдечно-съдови проблеми. Друго проучване пък откри странна връзка между свенливостта и продължителността на живота – срамежливите живеят по-кратко.

4. Колкото по-алтруистичен е даден човек,

толкова повече секс прави (съответно има и повече сексуални партньори).

5. Хората живеят по-дълго, ако са...

1) оптимистично настроени за бъдещето, 2) близки с други хора, 3) решителни, 4) чувстват се полезни и спокойни. Други ключови фактори, свързани с дълголетието, са брак и висше образование.