Приживе считан за един от най-спорните учени на XX век, изключителният австрийски невролог и психолог Зигмунд Фройд днес е изучаван във всички университети по света.

В живота му някои го считат за шарлатанин, други за гений.

Коко Шанел, например, го нарича "първия мъж феминист!". Тя смятала, че Фройд е провокирал с разсъжденията си сексуалната революция, че той е неофициалният идеолог на тази революция и е вдъхновил жените да потърсят свобода от разбиранията в един мъжки свят.

Работата на Фройд в поне две насоки го обезсмъртява като учен - изследванията му над сънищата и откритието на подсъзнанието. Неговите мисли и поглед към поведението на човека до днес ни разкриват повече за нас самите и обясняват постъпките на мнозина, с които сме обградени. Можем да разгледаме собствената си личност, през призмата на неговите възгледи. Как? Например, като оценим къде се намираме и как се чувстваме (или как се чувстват други), съгласно следните постулати на Фройд, изброени от сайта AdMe.ru в негови цитати:

"Мащабът на вашата личност е определен от размера на проблемите, които успяват да ви накарат да излезете извън равновесие."

"Преди сами да се диагностицирате с депресия и понижена самооценка, се убедете, че не сте заобиколени от идиоти."

"Задачата да стават хората щастливи не е включена в световното сътворение."

"Всичко, което правите в леглото, е прекрасно и абсолютно правилно. Би било чудесно само, ако ни харесваше."

"За сексуално отклонение може да се счита само пълната липса на секс. Всичко останало е въпрос на вкус."

"В момента, когато човек започва да мисли за смисъла и стойността на живота, може да започне да се счита, че егото боледува."

"Първият човек, който е изругал вместо да хвърли камък, е създал цивилизацията."