На днешната дата преди 94 години в Атланта, САЩ, се ражда Мартин Лутър Кинг младши - американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера се превръща защитник на гражданските права и в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг младши предупреждава и за опасностите, които крие технологичната аморалност. На 11 декември 1964 г. в Университета Осло, Норвегия – един ден, след като получава Нобелова награда за мир – той заявява, че прогресът на  науката и технологиите не е равностоен на „моралният прогрес“. Нещо повече – човечеството страда от „морално и духовно изоставане“.

По онова време 35-годишният Кинг е най-младият носител на Нобелова награда за мир, връчена му за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства.

За Кинг материалните постижения нямат смисъл, ако те не са придружени от морална структура. Срещата му със семейството на Махатма Ганди в Индия допълнително засилват тази негова гледна точка.

„Колкото по-богати ставаме в материално отношение, толкова повече обедняваме в морално и духовно“, казва Мартин Лутър по време на своята лекция в Осло. – Научихме се да летим като птици и да плуваме в морето като риби. Така и не успяхме да усвоим простичкото умение да живеем заедно като братя.“

Според Кинг пътят на материалността, по който обществото е поело, е изпълнен с много опасности.

Кинг е убит от снайперист на 4 април 1968 година, докато стои на балкона на хотела си в Мемфис, Тенеси. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.