Винаги се противях на порастването. Преди мислех, че ако впрегна усилията си, ще мога да запазя детското си мислене, но, уви, не е възможно. Често младите хора не искат да пораснат, но това е естествен и даже полезен процес. Те се плашат, защото бързо и неусетно, без да осъзнаят, вече са пораснали. Порастването зависи много от способността ви да се вглеждате в себе си и да се учите от опита. Въпреки това резултатът от процеса невинаги е очевиден и праволинеен.

Повечето хора на възраст 20-30 години не знаят колко и до каква степен са пораснали. Знаците за това са едва доловими, но все пак ги има. Ето как да разберете, че вече не сте деца:

Източник: Мениджър NEWS

1. Отнасяте се по-сериозно към времето

Един от най-ясните признаци, че съзравяте е, когато осъзнаете колко е важно да управлявате времето си. Незрелите хора не мислят за него и го прахосват. Те не уважават и чуждото време, и не разбират защо хората се ядосват, когато се оплачат, че са закъснели.

2. Поемате отговорност

Пораснали сте, когато спрете да отлагате отговорностите, които лежат на плещите ви, докато се чувствате гузно. Зрелият човек знае, че ще се почувства по-добре, ако първо си свърши работата, а после си почива с чиста съвест.

3. Градите планове

Младите хора са по-импулсивни и спонтанни. Разбира се, и улегналите могат да притежават тези качества, но те обикновено не вземат важни решения за живота си инстинктивно. Колкото по-малко планирате, толкова по-вероятно е решението да се окаже грешно и нещо да се обърка. Например, зрелият човек знае, че има потенциални опасности, когато се мести в ново жилище, докато незрелият приема ситуацията лекомислено. Не бива през цялото време да сте безгрижни, а само в някои случаи. Ето защо зрелите хора имат обширен план с целите, които искат да постигнат. Това е единственият начин да прогресирате.

4. Мислите за здравето си

Повечето хора мислят, че когато тялото започне да остарява, автоматично ще му обръщат повече внимание. Истината е, че доста възрастни хора пренебрегват здравето си.

Въпросът не е във възрастта, а по-скоро в осъзнаването, че човек не е непобедим и, че редовните прегледи поддържат физическото и психическо здраве. Зрялото отношение към здравето изисква да проверите дома си за потенциални опасности. Например: наличие на мухъл, който причинява проблеми на дихателната система, инсталациите, които могат да доведат до пожар и т.н. Има доста неща в дома ви, които са опасни, без да го осъзнавате.

5. Не се чувствате добре, когато бездействате

Когато бях по-млад, можех да изгубя цял ден, без да върша нищо и денят дори ми изглеждаше по-кратък. Днес нещата стоят другояче. Опитвам се да запълня всяка свободна минута с приятни и полезни дейности.

Да осъзнаете, че не ви харесва да губите време, е цял един процес. Ако почувствате дори малко раздразнение, когато стоите без работа, значи наближавате зрелостта.