11 психологически трика, за да накарате хората да направят това, което искате

06 януари 2017 г., 12:28
17354

Antonio Guillem / Shutterstock

Има много начини да накарате хората да се държат по начина, по който искате от тях - без изобщо да разберат, че сте вие сте ги убедили, пише Business Insider

Независимо дали искате хората да ви харесват, или да се съгласят с вас, или да купуват продуктите ви, използвайте тези техники, за да се чувствате по-силни във всекидневните си взаимоотношения. 

1. Ако от два продукта искате да продадете по-скъпия, направете го по-привлекателен, като го сравните с трети - който е на същата цена, но е по-малко ефективен. Единствената функция на този трети продукт е да направи това, което искате да продадете, по-желано.

2. Ако трябва да се пазарите с някого, поканете го на кафе, а не в офиса. Служебната атмосфера подтиква хората към по-егоистично и агресивно поведение.

3. Помогнете на някого да постигне своите цели, за да ви върне услугата впоследствие.

4. Копирайте движенията на отсрещния човек, за да го накарате да ви хареса. Правете го дискретно, като бавно приемате същата позиция на тялото - другият няма да обърне внимание на това, но ще се почувства по-добре с вас.

5. Говорете бързо, за да накарате опонента си да се съгласи с вас. Ако отсрещната страна е несъгласна с ваш, говорете бързо, за да има по-малко време да обработи това, което сте казали. Ако се съгласява с вас, говорете бавно, за да има време да оцени посланието ви.

6. Създайте объркване, за да накарате хората да направят това, което искате от тях. Вместо да кажете на хората, че продавате 8 картички за три долара, кажете им, че струват 300 пенса, "което е сделка". Хората ще се разсеят, докато изчисляват колко са 300 пенса и ще приемат офертата като изгодна.

7. Искайте услуги от хората, когато са уморени, за да ги накарате да ви съдействат. Те няма да имат енергия да поставят под въпрос молбата ви.

8. Снимка, на която има очи, кара хората да се държат по-етично. Това създава впечатлението, че някой непрекъснато ги наблюдама и увеличава вероятността да почистват след себе си и да връщат взетите на заем неща.

9. Използвайте съществителни, а не глаголи, когато искате да накарате хората да променят поведението си. Това затвърждава идентичността на човек като принадлежащ към определена група и използва желанието ни да бъдем част от цялото.

10. Стреснете хората, за си ги накарате да ви дадат това, което искате. Хората, които изпитат безпокойство и след това облекчение са по-склонни да отговарят утвърдително на молби. Това е защото умствените им ресурси за заети с потенциалната опасност, която са избегнали.

11. Когато преговаряте, наблегнете на това което вашият партньор печели, ако приеме вашето предложение. Например ако продавате колата си, казвайте "Давам ви колата си за хиляда долара" вместо "Искам 1000 долара за колата."

Коментари