11 правила, когато отивате на гости на млада майка

12 октомври 2017 г., 12:10
11269

Илюстрация: Guliver / iStock

Няма значение дали сте роднина, близък роднина, приятел, близък приятел или по-далечен такъв. Преди да отидете на гости на току-що родила жена (дори да не ѝ е за пръв път) е добре да се съобразите с няколко неща. Нарекли сме ги правила, но, повярвайте, правилата на току-що родилата жена са много повече и по-сложни от изборените.
Да, тя също много иска да ви види, но преди това е добре да направите следното:

1. Попитайте кога е удобно да я посетите

Всяка млада майка си има нейно време, в което иска да се среща с хора. Тя може да е готова за това още от момента на излизането ѝ от болницата или да не е готова в близките две години. Може да ѝ е удобно да се видите между 9 и 10 сутринта, може и след 10 вечерта. Вие се съобразявате и не го приемате лично. 

2. Обадете се непосредствено преди да отидете

И я питайте има ли нужда от нещо. Под "нещо" се разбира всичко - течен шоколад, лепенка за пръста, карфиол, препарат за тоалетна. Когато предстои на млада майка за пръв път да менажира цялото домакинство, винаги нещо ѝ липсва.

3. Следвайте правилата ѝ без коментар

Младите майки - особено тези, на които им е за пръв път - са известни с това, че имат собствени и характерни правила, когато ги посещават външни хора. Може да трябва да се събуете пред вратата, да трябва да обуете калцуни, да си измиете ръцете с антибактериален сапун, да носите маска... Дори и да имате опит по темата, запазете го за себе си. Правете това, което се изисква от вас, без да вдигате вежди или въртите очи.

4. Предложете помощ в домакинството

Попитайте какво има да се свърши вкъщи и кажете, че ще го направите точно както тя ви каже. И го направете точно така. Няма значение дали става дума за простиране, хвърляне на боклук или зареждане на миялна. Подсказваме: Винаги има нещо за вършене.

5. Попитайте дали не иска да излезе или да поспи

Именно - вие сте свеж въздух в живота ѝ. Попитайте я дали не иска да си почине малко, докато вие се занимавате с бебето, или дори да излезе. Може би ще зададете най-хубавия въпрос през последната ѝ седмица. Ще се видите друг път.

6. Донесете храна

Освен чистенето и подреждането на къщата, другото, което дразни младите майки, защото не могат напълно да го подсигурят, е храната. Каквото донесете - ще е добре дошло. Препоръчваме домашно приготвена храна, но всъщност в случая всичко важи - шоколад, чипс, ядки, сладолед. Тя ще ви бъде благодарна.

Вижте целия текст на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари