За католиците Ватиканът е място за поклонение, а за всички останали – най-малката държава в света. Градът-държава има площ около 0,44 кв.км и се намира насред италианската столица Рим. Но наред с тази най-обща информация има още редица любопитни факти, които малцина знаят.

Някои от тях, като например целувката, за която мечтаят много християни, изглеждат сякаш извадени от роман на Дан Браун. Но в действителност всички те са верни.

1. Раждаемост

Ватиканът е единствената държава в света, където раждаемостта е 0 процента. Това се обяснява с простия факт, че на територията му няма родилен дом. Всички деца на жителите на този анклав са родени в римски болници.

2. Предпочитани пощенски кутии

Пощата на Ватикана е любима не само на туристите, които искат да се сдобият с печат от това свято място върху пощенската си картичка, но и на италианците. Ватиканската поща се слави със своята бързина, затова жителите на Рим предпочитат да пускат писмата си в тамошните пощенски кутии. Ето защо от Ватикана се изпращат годишно около 2,5 милиона писма, 7 милиона картички и близо 20 000 колета.

3. Висок дял на мъжкото население

Тъй като населението се състои главно от кардинали, свещеници и войници от папската швейцарска гвардия, мъжкият дял е 95 процента. Останалият дял се разпределя между жените и децата на служителите.

4. Жени нямат право да живеят във Ватикана, освен

… ако не са омъжени за гвардеец. Една жена може да упражнява професия във Ватикана, но това не й гарантира жителство. И дори ако е отдала сърцето си на гвардеец, дамата може да се омъжи за него само със специално разрешение, и то ако избраникът й е достигнал чин подофицер. Впрочем в швейцарската гвардия могат да постъпват само ергени.

5. Пазаруване без данъчно облагане

Във Ватикана е възможно да се пазарува без данъчно облагане и така да се спестят към 25 процента от продажната цена. За съжаление обаче тази привилегия важи само за жителите му. Посетителите не могат да се възползват от нея, тъй като магазините се намират в защитената зона. За да пазаруваш, трябва да имаш карта, която се полага само на граждани, на служители на Ватикана, на техни роднини и приятели. Да пазаруват във Ватикана е мечта за римляните.