Bright Side твърдо вярва в това, че всяка книга има своята скрита тайна или неразказана история. Ако не вярвате, вижте тези любопитни и малко познати факти и ще се убедите сами.

1. Ако мислите, че четенето на криминална литература не ви дава никакви практически знания, грешите. В действителност, подробното описание на отравянето с талий, дадено от Агата Кристи в книгата “Бледия кон”, спасява човешки живот. През 1977 г., момиче, прието в болница в Лондон страда от неизвестна болест, която озадачила лекарите. Медицинската сестра, която по случайност била почитател на детективски истории, осъзнала, че симптомите на пациентката са типични за отравяне с талий, благодарение на което лекарите спасили живота на момичето.

2. Смята се че името на известния дистопичен роман на Рей Бредбъри “451 градуса по Фаренхайт” произлиза от факта, че хартията се запалва и изгаря при тази температура. Истината е, че хартия гори при 451 градуса, но не по Фаренхайт, a по скалата на Целзий. Както авторът на книгата обяснява по-късно, объркването било неволна грешка – специалистът по пожарна сигурност, който консултирал Бредбъри при избора на име за книгата просто объркал скалите.

3. Изразът "Две плюс две е равно на пет" се среща в глава седма на романа на Джордж Оруел “1984”. Смята се, че е произлязa от идеята за постигане на петгодишен икономически тласък само за четири години, теория популяризирана в Съветския съюз.

4. През 1965 г. американската художничка Барбара Ремингтън трябвало да направи корицата на “Хобитът” и “Властелинът на пръстените". Илюстраторката със сигурност не е имала шанс да прочетете книгата преди да подготви своята рисунка. В резултат на това, на корицата на книгата може да се види една жаба, гущер, две емута и някакъв вид дърво с розови луковици на върха. Добре дошли в Средната земя!

5. Лев Толстой имал скептично отношение към световно известния му шедьовър “Война и мир”. През януари 1871 г. той изпратил писмо до своя приятел Афанасий Фет, в което пише: "колко съм щастлив, че никога повече няма да напиша такъв многословeн боклук като “Bойна и Мир”.