10 въпроса, чиито отговори не искаме да знаем

18 ноември 2017 г., 14:26
5704

Shutterstock

На света вероятно съществуват хиляди въпроси, на които човек просто не иска да знае отговорите. Редакторите на YouTube канала AllTime10's са решили да публикуват 10-те най-популярни въпроса, които всеки от нас си е задавал в даден момент, пише econ.bg. Ако все пак искате да научите част от нелицеприятните отговори, може да ги прегледате:

Мога ли да се превърна в зомби?

Вуду ритуалите, практикувани на Карибите, са известни с това, че изпращат жертвите си в дълъг транс с помощта на халюциногени. Една от най-популярните жертви на ритуала е Клервиус Нарцис – хаитянин, който е бил превърнат в „зомби“ от местен шаман и е бил държан в подчинение в продължение на две години с помощта на силни химикали. Според част от научната общност Нарцис е първият документиран случай на подобна метаморфоза.

Колко зле се отразяват газираните напитки на зъбите ми?

Повечето от захарните напитки са корозивни за зъбния емайл, колкото и киселината, използвана в киселинно-алкалните батерии. Така че помислете си за зъболекарската бормашина, преди да си поръчате поредната студена кола или сода.

Припичането на една филийка в тостера няма как да ме нарани, нали?

Оказва се, че има. Инциденти с тостери водят до смъртта на близо 700 души само в САЩ всяка година. За сравнение, смъртоносните инциденти с акули се броят на пръстите на двете ръце.

Защо сандвичът ми с фъстъчено масло и конфитюр има странен вкус?

Въпросът засяга основно консуматорите на въпросните съставки зад Oкеана. Оказва се, че американската агенция за контрол върху храните и лекарствата позволява в 100 грама от сместа да се съдържат до 30 части от различни насекоми...

Вредно ли е гледането на телевизия?

Ако погледнем въпроса от антисептична гледна точка – доста. Върху дистанционните в болничните стаи живеят устойчиви към антибиотици бактерии, които допринасят за смъртта на 90 хиляди души годишно.

Колко точно е чиста водата в басейните?

Водата в повечето басейни се пречиства и обработва с химикали, така че броят на вредните организми в нея да бъде сведен до минимум. Нищо не може да ни гарантира, че в нея липсват химически вещества, като карбамид - основният отпаден продукт, отделян в урината. Просто защото според едно проучване един на всеки петима, посещаващи обществени басейни, признава, че не си прави труда да отскача до тоалетната, ако му се ходи по малка нужда...

Какъв е шансът да бъда ударен от метеорит?

Всъщност е доста малък – 1 на 700 хиляди в един стандартен човешки живот. Разбира се, до момента, в който някой голям астероид (като този унищожил динозаврите) не реши да ни навести и човечеството не се провали при промяната на траекторията му по безопасен начин.

Кое кара парфюма ми да мирише толкова добре?

Една от основните съставки на част от парфюмите е амбрата - вещество, което се създава във вътрешностите на китовете. Впоследствие амбрата бива повърната от тях и изхвърлена на бреговете, където бива събирана от производителите на луксозни парфюми

Може ли удар с птица да предизвика падането на самолет?

За съжаление – да. Инциденти от този род са предизвикали смъртта на общо 200 души от 1988 г. насам.

Ще бъда ли ударен някога от светкавица?

Само в САЩ приблизително 40 души годишно умират от мълнии, което прави подобно събитие рядък, но не и невероятен сценарий.

Коментари