Дизайнерът Никита Иванов сподели в социалните мрежи 10-те основни правила, които са му помогнали да отгледа успешно две дечица.

Струва си да ги прочетем…

1. Ограниченията, които поставяте на своето дете, трябва да са съобразени както с неговата собствена безопасност, така и с личното пространство на другите

Формулирайте ги колкото се може по-ясно и по-просто. Във всички останали случаи оставете детето да изследва свободно света около него.

2. Наказанията са предварително известни, неизбежни и предсказуеми

Едни не добре дефинирани взаимоотношения могат да скъсат нервите както на детето, така и на родителя. Крясъците и бесните лицеви изражения подсказват единствено, че възпитателят трябва да посети психиатър.

3. Мама и татко винаги са на една и съща страна

Ако майката накаже детето, таткото никога не трябва да отменя това нейно действие. Това очевидно не означава, че родителите не обичат детето си. Просто го наказват за лошо поведение.

4. Порастването води но нови възможности, не до допълнителни задължения

Никога не казвайте на своето дете, че вече е голямо и вече ви е длъжно с нещо. Това може да съсипе цялото му детство, както и връзката му с неговите братя и сестри. Децата не ви дължат нищо, най-малкото, защото не те са решили да се родят.

5. Децата са огледало на своите родители

Колкото по-истерично и неуморно е едно дете, толкова по-спокоен и последователен трябва да е родителят. Малчуганите имитират поведението на възрастните, те гледат на тях като на модели за подражание.