Нито един родител не е перфектен, всички грешим. Осъзнавайки това, опитваме да научим и моделираме децата по начин, който да ги направи перфектни. И в стремежа си да им дадем максималното, често допускаме глупави грешки, които обаче могат да се отразят негативно на децата.

Ето кои са десетте най-често срещани грешки на родителите.

Снимка: Shutterstock

1. „Много внимавай, ще паднеш“

Грешка: Свръхзащита

Свръхзащитените деца рискуват да станат несигурни възрастни, твърдят психолозите. Детето трябва да натрупа опит, да се научи да се справя с опасностите и да се опитва да ги преодолява само.

2. „Добре, ще ти купя играчката, която искаш“

Грешка: Никога не казвате „Не“

Родителят не трябва да прави всичко, което детето иска от него. Не е вярно, че децата са по-щастливи, когато имат повече играчки. Децата обаче не осъзнават това. И тук вече идва отговорността на родителите, които правилно да преценят кога и дали да купят исканата играчка.

3. „Как пък ми се падна дете като теб“

Грешка: Загуба на самообладание

Фрази от този вид са неправилни, защото обиждат и принизяват детето. Ефектът е сходен на този, когато ядосани крещим. Това, което трябва да се направи, е да се дадат ясни правила, а не команди или унижения. За детето ще е много по-ясно, ако му кажете: „Когато си на масата, не говори с пълна уста“, вместо „Млъкни и яж!“.

4. „Детето ви е лошо и блъска моето“

Грешка: Намеса в отношенията между децата

Ако детето има проблем с приятел, е редно да го изслушате и може би да дадете предложения, но не бива да се намесвате и да търсите обяснение от родителите на другото дете (освен, ако ситуацията не изисква такава намеса). В много ситуации децата се разбират чудесно и сами. Ако опитаме да се намесим, рискуваме да изострим проблема или да ги лишим от свободата на действие.

5. „Учителите ти не разбират нищо“

Грешка: Вярвате, че детето ви е перфектно

Говорейки лошо за учителите му, защото са му написали лоша оценка или забележка, вие не помагате на детето. Такива фрази по принцип трябва да се избягват, защото така се подхранва илюзията, че детето е перфектно. Когато опитвате да го защитите, всъщност рискувате да поощрите неговата арогантност. Ако наистина има проблем с някой от учителите, по-добре се срещнете и поговорете с него, но без присъствието на детето.

6. „А другите имат по-високи оценки от теб“

Грешка: Състезание с другите родители

Родителите обичат да се състезават помежду си, когато става дума за успеха на децата. Но преувеличаването на конкуренцията и постоянните сравнения могат да внушат на детето, че не е достатъчно добро. Ако то не успява да се справи с дадена задача, по-добре е да се съсредоточим върху грешките му, а не върху онова, което другите могат. И помнете, че дори истинските таланти са допускали грешки.

7. „Дай да ти помогна“

Грешка: Правене на домашните вместо детето

Родителите трябва да избягват да правят домашните на децата. Така не само не им помагат, а дори им пречат, защото децата не упражняват материала и не успяват да го усвоят. Може да им обясните нещо, но не и да им направите изцяло домашната.

Снимка: Shutterstock

8. „Не ме интересува какво е казал баща ти, аз ти забраних да гледаш телевизия“

Грешка: Несъгласие с другия родител

Липсата на родителска сплотеност създава дискомфорт и объркване у децата. Те вече не знаят към кого да се обърнат, усещат пукнатина в двойката и често имат чувството, че именно те са причината за неразбирателствата. И се налага да се справят сами с несигурността на възрастните. Затова е много важно родителите да бъдат на едно мнение винаги.

9. „Иван тренира баскетбол, искаш ли да те запиша и теб?“

Грешка: Предвиждане желанията на децата

Родителите често опитват да предвидят желанията на децата си, а всъщност трябва просто да ги оставят сами да направят този избор. Презадоволяването не помага, а повече пречи. Преди да им предложите дадено занимание, да им купите игра или да им приготвите нещо интересно, просто попитайте дали имат желание.

10. „Чакай да ти намажа с шоколад филийката, че ще се изцапаш“

Грешка: Стремеж да бъдете твърде полезни и така да пречите на самостоятелността на децата

Постоянната помощ не оставя на децата възможност да експериментират, да трупат опит. Оставете ги да опитват, дори това да означава да се нацапат.

По материали от Nostro figlio / Новите родители