10 сурови реалности, които ще ви помогнат да израснете

11 януари 2018 г., 10:30
5302

Shutterstock

Характер и мърост се извайват с времето. Те идват със загубите, уроците и триумфите. Семената на напредъка са посети в неуспехите от миналото. Най-добрите ви истории ще дойдат от преодоляването на най-големите борби. Така че продължавайте да се държите, продължават да учите  и да живеете, пише блогърът Марк Черноф.

Моето предизвикателство към вас днес е това:  Започнете да гледате на суровите реалности на живота и най-трудните предизвикателства като на приятели, които ще ви помогнат да израснете.

1. Първата стъпка никога не е лесна.

Началото на нещо добро винаги е най-трудно, но тези трудни времена проправят пътя към величието. Бъдете силни и пазете вярата си. Най-голямото чудо на вашия успех в живота няма да бъде, че сте завършили нещо, а че сте открили силата и смелостта да започнете. И помнете, сините хора не са онези, на които никога не им се разтреперват коленете и на които не им спира дъха, преди да скочат, а онези, които, докато коленете им треперят, се принуждават да дишат и да направят първата крачка.

2. Хубавите неща рядко идват бързо и лесно.

Животът не е лесен, но си струва. Ако очаквате да бъде лесен, непрекъснато ще се разочаровате. За да постигнеш нещо в живота, се искат време и усилия. Трябва да приведете усилията в съответствие с целите си и да започвате всеки ден с готовност да стигнете по-далеч от там, където сте били вчера, и да се борите както никога по-рано.

Постоянството е най-разпространеното общо качество на хората, които постигат много. Те просто не се предават. Колкото повече търпение проявявате, толкова по-голям е шансът нещо да се развие добре за вас. Успехът идва със стремежа, отчаянието, усилието и вдъновението. Няма значение колко трудно изглежда, колкото повече упорствате, толкова по-голяма е вероятността за успех. 

3. Винаги ще имате по-малко контрол, отколкото ви се иска

Единственото нещо, което можете да контролирате изцяло в живота, е начинът, по който реагирате на нещата, които са извън ваш контрол. Колкото повече се адаптирате към тази реалност, толкова по-високи върхове ще достигате, и толкова по-бързо ще можете да се оттласнете от спадовете. Казано най-просто: Да живееш щастлив и пълноценен живот означава да си способен изцяло да приемаш всичко, което е , точно тук и точно сега.

В живота често ще осъзнавате, че в моментите когато сте мислели, че ви е отказано нещо добро, сте били пренасочени към нещо по-добро. Не трябва да контролирате всичко, за да намерите покой и щастие. Правете най-доброто, на което сте способни, а след това се отпуснете и да имайте вяра, че нещата ще се получат.  Понякога обстоятелствата не могат да се променят – но вие се променяте и това ви помага да разгърнете пълния си потенциал.

4. Не можете да избегнете риска, без да избегнете живота.

Както Хенри Дейвид Торо е казал: „Когато дойде време да се умира, нека да не откриваме, че никога не сме живели” . 

Животът е риск . Щастието е риск. Ако понякога не те е малко страх, просто не го правиш правилно. Не се притеснявайте за грешки и неуспехи, тревожете за това, от което се отказвате, когато дори не сте опитали. Тревожете се за живота, който не живеем, и щастието, от което сме се отказали, за да живеем в безопасната зона на комфорт.  Дайте си разрешение да бъдете един от хората, които са оцелели след множество грешки и провали, но възстановявайки се от тях, са израснали и са се превърнали в истинското си „аз”.

5. Най-големите проблеми често са в главата ви.

Основната причина за нещастието и поражението често не е самата ситуация, а това, което си мислим за нея. Щастието и успехът наистина се свеждат до два елемента: начина, по който мислим, и начина, по който действаме въз основа на мислите си.

Човешките същества наистина стават забележителни, когато започнат да мислят, че могат да постигнат нещо велико, точно сега, без да е необходимо нищо повече. Когато вярваш в себе си, вече знаеш първата тайна на успеха. Често да намериш пътя не значи да отидеш на ново място, а да видиш познатата околност по нови начини. След като го направите, ще осъзнаете, че единствената разлика между препъни камъка и трамплина е как ги използвате . 

6. Дългосрочно щастие не може да се купи. То трябва да се заслужи.

Ако искате да живеете, заобиколен от  хубави маловажни предмети, отколкото от следите от щастливи и ярки спомени, останете фокусиран върху придобиването на материални блага. В противен случай , спрете да се фиксирате върху нещата, които можете да се докоснете и започнете да се грижите за нещата, които могат да докоснат вас. В сърцето на всеки се крие огън, разпалван от онова, което го кара да се чувства жив. Наш дълг е да поддържаме този огън.

Каквото и да правите, не жертвайте напълно живота си за препитание. Насладете се на даровете, които парите не могат да купят. Обещайте си, че ще остане верни на любовта си , на ценностите си, и на своята цел. Нека сърцето и умът ви работят като едно цяло. Направете каквото е необходимо, така че един ден след много години да можете да погледнете назад към живота си и да поемете сетния си дъх с честна усмивка.

7. Не всеки ще ви подкрепя.

Ако приемате всяка обида или груба клевета лично, ще бъдете обидени цял живот. Едни от най-освобождаващите неща, които се учат в живота е, че ние не сме да се съгласяваме с всеки , нито всеки е длъжен да е съгласен с нас, и това е ОК . Както казваше Брус Ли: „Не съм на този свят, за да отговарям на твоите очаквания, нито ти си на този свят, за да отговаряш на моите. " Живейте с този цитат . Не позволявайте на мненията на другите да ви накарат да го забравите.

Отнема много време да научиш как да не се съдиш себе си през очите на някой друг, но след катого научиш, светът е твой. Тук сме, за да открием своя собствен живот  и никога няма да бъдем щастлив или успешен, ако се опитваме да живеем според представите на някой друг. Спрете да се притеснявате какво мислят другите за вас. Независимо от какво казват за вас и вашия избор, не забравяйте, че единственото одобрение, от което действително се нуждаете, е вашето собствено.

8. Ще бъдете по-добре без някои хора, на които държите.

В най-трудните времена виждате истинското лице на хората, които казват, че ги е грижа за вас. Обърнете внимание кой остава с вас и кой не, и бъдете благодарни на онези, които ви оставят, защото са ви освободили пространство да на празното място, което са оставили, и са ви помогнали да оцените  хората, които ви обичат дори тогава, когато не се чувствате достойни за обич.

Извод: Подарете спокойно своето отсъствие на онези, които не оценяват и уважават вашето присъствие.

9. Не може да имате щастие без малко тъга.

Чък Паланюк е казал: „Единственият начин да се намериш истинско щастие е да рискуваш да бъдеш напълно разпорен”. Нищо не е по-близо до истината. Тъгата е неизбежна и необходима. Всичко в живота е двуяко. Не може да очаквате да изпитвате удоволствие, без изобщо да чувствате болка, радост, без някога да изпитвате тъга,  доверие без страх, надежда без чувство за несигурност, и т.н. Не съществува монета с едно лице, с която да си си купите безпроблемен живот без болка.

Животът е поредица от върхове и спадове - приключение, което изисква рискове и действия, които могат да доведат, както до успех (щастие), така и до провал (тъга).

10. Какво е минало, е минало, но животът продължава.

Ако още храните в себе си силни емоции за нещо, което се е случило в миналото, това затруднява способността ви да живеете продуктивно в настоящето. Можете или да се самосъжалявате, или да се отнесете към случилото се като дар на познание. Всичко е или възможност да се учите и да растете, или препятствие, което ви задържа. Можете да изберете.

Поемете дълбоко дъх. Всичко ще бъде наред... може би не днес, но в крайна сметка. Ще има моменти, когато изглежда, че всичко, което може да се обърка, се обърква. Може да чувствате, че завинаги ще останете заклещени в този коловоз, но няма. Понякога слънцето се скрива, може да има няколко бури, но в крайна сметка то отново изгрява. Понякога въпросът е да запазим позитивното си отношение, доколкото можем, за да видим слънцето отново да пробие през облаците.

Ключови думи:
Коментари