Характер и мъдрост се извайват с времето. Те идват със загубите, уроците и триумфите. Семената на напредъка са посети в неуспехите от миналото. Най-добрите ви истории ще дойдат от преодоляването на най-големите борби. Така че продължавайте да се държите, продължават да учите  и да живеете, пише блогърът Марк Черноф.

Моето предизвикателство към вас днес е това: започнете да гледате на суровите реалности на живота и най-трудните предизвикателства като на приятели, които ще ви помогнат да израснете.

1. Първата стъпка никога не е лесна.

Началото на нещо добро винаги е най-трудно, но тези трудни времена проправят пътя към величието. Бъдете силни и пазете вярата си. Най-голямото чудо на вашия успех в живота няма да бъде, че сте завършили нещо, а че сте открили силата и смелостта да започнете. И помнете, сините хора не са онези, на които никога не им се разтреперват коленете и на които не им спира дъха, преди да скочат, а онези, които, докато коленете им треперят, се принуждават да дишат и да направят първата крачка.

2. Хубавите неща рядко идват бързо и лесно.

Животът не е лесен, но си струва. Ако очаквате да бъде лесен, непрекъснато ще се разочаровате. За да постигнеш нещо в живота, се искат време и усилия. Трябва да приведете усилията в съответствие с целите си и да започвате всеки ден с готовност да стигнете по-далеч от там, където сте били вчера, и да се борите както никога по-рано.

Постоянството е най-разпространеното общо качество на хората, които постигат много. Те просто не се предават. Колкото повече търпение проявявате, толкова по-голям е шансът нещо да се развие добре за вас. Успехът идва със стремежа, отчаянието, усилието и вдъновението. Няма значение колко трудно изглежда, колкото повече упорствате, толкова по-голяма е вероятността за успех. 

3. Винаги ще имате по-малко контрол, отколкото ви се иска

Единственото нещо, което можете да контролирате изцяло в живота, е начинът, по който реагирате на нещата, които са извън ваш контрол. Колкото повече се адаптирате към тази реалност, толкова по-високи върхове ще достигате, и толкова по-бързо ще можете да се оттласнете от спадовете. Казано най-просто: Да живееш щастлив и пълноценен живот означава да си способен изцяло да приемаш всичко, което е , точно тук и точно сега.

В живота често ще осъзнавате, че в моментите когато сте мислели, че ви е отказано нещо добро, сте били пренасочени към нещо по-добро. Не трябва да контролирате всичко, за да намерите покой и щастие. Правете най-доброто, на което сте способни, а след това се отпуснете и да имайте вяра, че нещата ще се получат.  Понякога обстоятелствата не могат да се променят – но вие се променяте и това ви помага да разгърнете пълния си потенциал.

4. Не можете да избегнете риска, без да избегнете живота.

Както Хенри Дейвид Торо е казал: „Когато дойде време да се умира, нека да не откриваме, че никога не сме живели” . 

Животът е риск . Щастието е риск. Ако понякога не те е малко страх, просто не го правиш правилно. Не се притеснявайте за грешки и неуспехи, тревожете за това, от което се отказвате, когато дори не сте опитали. Тревожете се за живота, който не живеем, и щастието, от което сме се отказали, за да живеем в безопасната зона на комфорт.  Дайте си разрешение да бъдете един от хората, които са оцелели след множество грешки и провали, но възстановявайки се от тях, са израснали и са се превърнали в истинското си „аз”.

5. Най-големите проблеми често са в главата ви.

Основната причина за нещастието и поражението често не е самата ситуация, а това, което си мислим за нея. Щастието и успехът наистина се свеждат до два елемента: начина, по който мислим, и начина, по който действаме въз основа на мислите си.

Човешките същества наистина стават забележителни, когато започнат да мислят, че могат да постигнат нещо велико, точно сега, без да е необходимо нищо повече. Когато вярваш в себе си, вече знаеш първата тайна на успеха. Често да намериш пътя не значи да отидеш на ново място, а да видиш познатата околност по нови начини. След като го направите, ще осъзнаете, че единствената разлика между препъни камъка и трамплина е как ги използвате .