Ако планирате пътуване до далечна страна като Япония, трябва да очаквате, че някои обичаи ще бъдат доста различни от тези, с които сте свикнали. Дори да знаете, че хората си разменят поклони за поздрав и си събуват обувките на вратата, други неща могат да ви се сторят по-странни.

1. Числото 4 се избягва.

Древният йероглиф за 4 е подобен на този за думата "смърт". Практиката на избягване 4, известен като "Тетрафобия," е често срещана в Югоизточна Азия. Така както на Запад някои сгради нямат 13-ти етаж.

2. Да вървиш и да се храниш е грозно.

Въпреки че е приемливо в повечето западни страни, да ядеш докато ходиш или пътуваш с влак се счита за немарливо поведение в Япония. Сладоледът е изключение.

3. Хотели с капсули вместо стаи

Те се използват предимно от пътуващи бизнесмени и хора, които са се забавлявали до късно и са пропуснали влака за дома. Общо взето, за хора, които просто искат да се строполят да спят някъде.

4. Сърбането е приемливо (и дори препоръчително).

Ако сърбате, това е знак, че се наслаждавате на храната. В действителност, ако не сърбате, домакините могат да решат, че храната не ви харесва.

5. Чехли навсякъде.

Очаква се, че хората си събуват обувките, когато влизат в затворени помещения - частни домове, храмове, традиционни ресторанти, а понякога и музеи. Има дори чехли, които са специално за банята, така че ще трябва да свалите вашите домашните чехли и да обуете чехлите за баня. По принцип, всеки път, когато видите редица от чехли в Япония, просто обуйте един чифт.