Тази статия не е предназначена, за да променя изцяло начина ни на действие, а за да изведе на вниманието ни няколко трика, които може би сме забелязали в миналото, но надали са ни направили впечатление. Всеки от тях би бил полезен за общуването с околните и качествената комуникация.

1. Цветът на очите

Когато се запознаваме с някого, най-лесният начин да достигнем оптимално общуване е да отдадем внимание на ирисите му. Надали някога ще използваме информацията за цвета на очите, но това ще ни накара да задържим очния контакт, да усетим по-ясна връзка със събеседника, да създадем впечатление на спокойна, уверена и приятелски настроена личност.

2. Запомнете ме

Хората винаги помнят ясно старта и финала на мероприятието. Ако сте на конкурс, интервю, поднасяте благодарност, въобще имате желание да бъдете ясно запомнен, се постарайте да сте в началото или края на събитието, за да останете далеч от общите, мъгляви усещания, свързани със средата му.

3. Краката издават хората

Невербалната комуникация е нещо великолепно, защото може да ви даде информация, непредадена от думите. Когато говорите с някого, и той е извил само торса си към вас (без да е наложено от технически нужди), това ще рече, че не е особено склонен на разговор. Кръстосаните крака, когато сте седнали или краката извити встрани, когато разговорът провеждате изправени — сигурен знак, че лицето не приема информацията или емоциите, предмет на диалога.

4. Смях между близки

Когато смехът избухне в една група, инстинктивните погледи, хвърлени из нея могат да ви подскажат какви са отношенията. Подсъзнателно хората са склонни да потърсят очен контакт с най-близките си, по време на подобен смях. Дали става дума за интимни отношения или приятелство е плод на друго умуване.

5. Запълват тишината с думи

Всички психотерапевти знаят колко силна може да е тишината. Когато сте очи в очи с някого и той ви дава кратък, незадоволителен отговор просто помълчете, продължавайки очния контакт. В повечето случаи хората усещат толкова тягостна тишината в комбинация с очния контакт, че се стараят да я запълнят с още информация.

6. Близостта си казва своето

Ако имате подозрения за скарване по време на разговор, постарайте се предварително да сте по-близо до човека, с който то може да се случи. Близостта понижава желанието за словесна агресия, което ще улесни пътя на доводите ви до него.

7. Краткият контакт е добра прелюдия към отношения

Да попитате хората за дребна услуга (колко е часът, например) ги прави много по-склонни да ви харесат и да проведат разговор след малко време.

8. Ключът е обръщението

Ползвайте максимално често имената на хората. Вярно е, че представлява трудност да запомниш името на събеседника от първия път, но ако вторият разговор започне с името като обръщение, тези хора ще ви намерят доста по-чаровен.

9. Техника на огледалото

Когато специалните педагози работят, се налага да правят огледални на ученика движения, дори да дишат със същия ритъм, за да създадат по-добър контакт. Използвайте техниката, бъдете плавно огледало за стойката и динамиката на събеседника си - това ще създаде усещане за доверие помежду ви.

10. Хормоните и отношенията

Среща, включваща адреналин, повишава вероятността за втора. Това не е насърчение за създаване на опасни ситуации, а наблюдение над хормоналните влияния над отношенията. Филм на ужасите, каране на кънки, гледка от високо - повишават адреналина в кръвта на евентуалния партньор и му създават усещане за близост. Сами решавате дали ще правите нещо екстремно или ще е просто ново за обекта ви на интерес.

Framar.bg