Първото впечатление е най-важно: това се отнася не само за запознанството с нови хора, но и с нова обстановка. Когато гостите идват за първи път в жилището ви, има някои неща, на които несъзнателно обръщат внимание, но които са решаващи за това дали ще се почувстват добре във вашия дом, или пък не. За да оставите добро впечатление у тях, ето на кои 10 неща да обърнете специално внимание. 

1. Миризмата

Тъй като прекарвате дълго време в жилището си, вече не усещате преобладаващата в него миризма. Но влязат ли вътре гости, които ви посещават за първи път, тя веднага ги лъха. Ето защо е добре преди това основно да проветрите дома си и дори да запалите няколко ароматни свещи, които допълнително ще създадат уютна атмосфера.

2. Входната врата

Входната врата е по-важна, отколкото си представяте. Ако по нея има петна, отпечатъци от пръсти или слой прах, гостите веднага ще си направят извод за вътрешността на жилището и ще им стане неприятно. Затова е наложително да почистите грижливо вратата, така че още преди да пристъпят прага на дома ви, гостите да добият добро впечатление.

3. Шкафът за обувки

Първото, което се набива на очи на влизане в жилището, е антрето. Обикновено там има обувки. Това как са подредени говори много за чувството за ред на стопаните. Прибрани ли са в шкаф или са наредени на стелаж? А може би са разхвърляни безразборно по пода? Ако случаят е такъв, гостите незабавно ще ви пишат черна точка.

4. Огледалата

Човек автоматично поглежда във всяко огледало, покрай което минава. Ето защо отпечатъците от пръсти, следите от паста за зъби и други подобни петна моментално се забелязват. Ако едно огледало е мръсно, гостът веднага си прави извод за лошата хигиена на домакините. Ако не искате да оставите отблъскващо впечатление у гостите, добре е да ги забършете набързо, преди да се появят.

5. Домашната библиотека

Книжните етажерки имат този недостатък, че са открити и безпорядъкът в тях веднага се забелязва. Тъй като гостите обичат да разглеждат книгите на домакините, трябва да се погрижите за представителния им вид. Разбира се, може да инсталирате и вратички на рафтовете, за да скриете хаоса.

6. Канапето

Ако имате деца или домашни любимци, канапето обикновено не е най-чистото място за сядане. Въпреки това е най-удобното. Ето защо е добре да го огледате предварително и да отстраните евентуални петна и животински косми, както и да изтупате възглавниците. Така няма да се изложите пред гостите, които сте поканили на кафе и приятна раздумка.

7. Кухненската маса

Ако на кухненската маса са струпани джунджурии, на които не им е там мястото, цялото помещение изглежда разхвърляно. Затова се погрижете да я разчистите и да приберете ненужните вещи, преди да дойдат гостите. Това ще допринесе за доброто им общо впечатление от вашия дом.

8. Умивалникът

Застоят ли се гостите повече, положително ще искат да използват банята и тоалетната. И, разбира се, най-напред забелязват мивката. Вие като стопани на дома вероятно не обръщате внимание на сапунените отлагания и петната от ръжда или варовик, които виждате всеки ден. Гостите обаче ще се досетят, че банята отдавна не е почиствана, и ще се почувстват неприятно.

9. Сапунът

Като говорим за умивалник, сапунът също се набива на очи. Почти изразходвани калъпи или корички сапун едва ли предразполагат посетителя да си измие ръцете. Той често си представя колко ли много бактерии и микроби се намират върху тях. Затова, преди да дойдат гостите, непременно оставете в банята нов сапун.

10. Кърпите за ръце

Няма нищо по-изнервящо от това на влизане в банята гостът да откриете, че липсва кърпа за посетители. Той започва да се чуди дали с някоя от наличните кърпи домакинът не бърше тялото си след къпане. Коя от всичките може да използва? Няма никаква идея. Затова непременно се погрижете кърпата за гости да бъдат разпознаваема.