С толкова много неща, които децата имат да научават в днешния високотехнологичен свят, е много лесно да изпуснат практическите умения като това да пускат пералня, да разчитат карта или да напишат писмо на ръка, опасява се Мишел Крауч от списание Parents.

Скорошно проучване показало, че 58 процента от децата в Щатите на възраст 3-5 години могат да боравят със смартфон, а по-малко от 15 процента могат сами да си направят закуска. „Виждам как много родители правят всичко за децата си, вместо да ги оставят да разберат как да се грижат сами за себе си“, казва Тим Елмор, основател на Growing Leaders, неправителствена организация от Джорджия, която се занимава с училища и граждански групи с цел популяризирането на лидерските качества на децата.

Започнете ли да обучавате детето си сега на тези умения, ще му дадете независимост за в бъдеще.

1. Пране
Прекалено много тийнейджъри отиват в университета, без да имат хабер как да си перат дрехите. Не позволявайте детето ви да се превърне в един от тях. Може да започнете да му показвате, когато е около 6-годишно. Ако имате пералня, която се отваря отгоре, дръжте наблизо някое столче. Покажете му целия процес – как се мери и къде се слага препаратът, как се избират програмите, как се пуска пералнята. Ейми Маскот, блогър в TeachMama.com, е научила и трите си деца (сега на 9, 10 и 12 години). Избрала е готини имена за всяка от работите: Боецът от пералното, Супермен в сушилнята, Храбрият сгъвач. Маскот признава, че е имало и гафове, като например един път, когато цялото пране било нагънато и прибрано още влажно. „Но не се боря за съвършенство. Искам просто да свършат работата“, казва тя.

2. Садене на растение
Много деца учат още в предучилищната как се посажда семенце, но не и как се пренася разсадът в градината. Уитни Коен, съавтор на Книгата за градински проекти за деца, споделя основното:
Помолете детето да изкопае дупка, която е малко по-голяма от саксията, в която е растението.
След като сте го извадили от саксията и сте го преместили в дупката, накарайте детето внимателно да го зарие с пръст.
Оставете го да полее внимателно растението с нежна струя от лейка с перфориран отвор.
Когато детето е 6-7 годишно, може да извади и само разсада. Покажете му как да разтвори пръстчета, така че стеблото да попадне между тях, след което нека стисне съда отвън, за да излезе растението. Ако корените му много са се оплели, нека да ги разплете малко, преди да го пресади.

3. Опаковане на подарък

Детето вече обича да поднася подаръци, а опаковането им ще направи нещата още по-удовлетворяващи. Децата в предучилищна възраст може да помагат с рязането на хартията и залепването с тиксо, а по-малките заедно с ваша помощ може да помогат за разни други дейности, като например махането на етикета с цената, избирането на подходящия размер кутия и обвиването на подаръка с хартия, за да се прецени дали ще стигне, преди да се реже.

4. Забиване на пирон
Дайте на детето лек чук. Използвайте меко дърво (чам, топола или кедър). Може да го държите някъде с клещи или менгеме, или пък просто да го оставите на земята. Изберете пирони с широка глава. Първо ги започнете вие. Когато детето е готово да се пробва само, може да промушите през пирона парче картон, за да го придържа на място, докато хлапето го забива в дървото. Убедете се, че детето ви държи парчето картон вместо пирона (за да предпази пръстите си). След като усвои нещата по този начин, разрешете му да държи и пирона. Пригответе се за един-два чукнати палеца, но не след дълго ще му свикне.

Вижте целия списък на Новите родители - едно място, посветено на децата, майките и бащите. Там ще откриете най-новите и любопитни неща, свързани с възпитанието, образованието, здравето, храненето и всичко, свързано с детето.