Хората така са устроени – обичат да съветват и поучават. Понякога искаш просто да ти съчувства някой, а вместо това ти сервират лекция за това колко неправилно живееш.

Това се отнася в особено голяма степен за младите майки – съвети и поучения се сипят към тях от всички страни. Журналистът и майка Наталия Калашникова си припомня 10-те най-неприятни фрази, които не помагат, а обратното – още повече ти вгорчават живота.

Почти всички майки понякога са толкова изтощени, че им се иска да се разреват. И в тези моменти единственото, което им е нужно е (разбира се с изключение на чаша вино, масаж и няколко часа бавачка) вербален израз на съпричастност.

В действителност тези думи често пъти правят мечешка услуга. Ето някои от фразите, които съвършено не бива да споменавате в разговор с изморена майка, която се намира на границата на отчаянието.

1. „Всички не успяват да се справят“ (вариант „Никой не се справя“)
Особено когато се търси съчувствие и подкрепа. Възможно е да сте имали предвид, че това е естествено – все пак на жената ѝ се събират много дини под мишница и не всички „успяват да изглеждат прекрасно и да се справят“.

Но, казано по този начин, означава просто, че никой не се оплаква. Освен тя.

2. „Винаги усложняваш нещата“ (вариант „Не трябва да усложняваш нещата“)
Ако определена черта на характера (способността да се усложнява всичко) в някого не ви харесва толкова, че е трудно да го премълчите, защо изобщо сте с този човек?

Ако жената не може да се справи с проблема, значи за нея той е сложен.

Възможно е да сте искали да кажете, че проблемът не е толкова страшен и мащабен колкото на нея ѝ изглежда, но излиза, че изказвате претенции относно нейната личност и твърдите, че преживяванията ѝ са пресилени. Не е хубаво така.

3. „Трябва просто да имаш приоритети“

Продължава на страницата на Новите родители