1. Игра „Ку-ку. Къде си?“ Може да играете с бебето от най-ранна възраст. Тя е много полезна за емоционалното му и физическото развитие. Като казвате „ку-ку“, вие му помагате да създаде връзки между думите и последващите действия. Това е страхотна тренировка за двигателни умения и забавен начин за развитие на двигателната координация.

2. "Скъпо, любимо, слънчице мое! " Тази фраза е подходяща за деца от всички възрасти: винаги е важно да покажете на детето си колко е ценно за вас. Въпреки че все още не разбира смисъла на думите ви, то все пак ще почувства нежността, която влагате в тази фраза. Вие сякаш „засаждате“ това послание за любов в дълбините на душата му. Това не само ще укрепи връзката помежду ви, но и ще помогнете за развитието на емоционалната му интелигентност.

3. „Знам, че боли, но всичко ще мине скоро!“ Всяка майка познава онова усещане, когато в съседната стая внезапно се чува тъп звук, последван от оглушителен детски рев. Разбира се, никой не е израснал без синини и подутини и най-често няма от какво да се тревожите. Важно е обаче да бъдете съпричастни към болката и да му съчувствате. Приемайки чувствата му, вие не само ще покажете съпричастие, но и ще го научите на това.

Снимка: Getty

4. „Искаш ли да опиташ тази лъжицата…?“ Обикновено децата просто си отварят устата, когато им даваме нещо за ядене. Но е много по-интересно и полезно да им дадете право на избор. Благодарение на тази фраза детето се научава да взема информирани решения. Няма значение дали говорим за храна или нова играчка - в момента на избор, мозъкът получава стимул. А това е много полезно за интелектуалното развитие. Но не забравяйте, че изборът трябва да е много прост: не предлагайте на детето много възможности наведнъж, докато не порасне.

5. "Много добре! Отлично!" Всички деца трябва да бъдат похвалени за това, което са направили, независимо дали защото си прибират играчките в чекмеджето или сами си обуват панталоните. Покажете му, че го оценявате и се гордеете с него. Можете да кажете: "Браво!", "Умен си!" и да го гушнете. Това ще му помогне да развиете самочувствието си и също така ще укрепите неговата доверие във вас. Дори ако нещо не се получи, пак го похвалете: покажете, че оценявате положеното старание и усилие. 

Снимка: Getty

6. "Къде са твоите играчки, шишета, одеяла ...“. Малките деца обикновено са в близък контакт с вещите си. И вместо просто да дадете на детето неговата играчка, попитайте го къде е тя. Това не само ще му помогне да запомни имената на различни предмети, но и ще допринесе за развитието на любопитството и естественото му желание да изучава околния свят.