Те са тумбести, тромави и изглеждат така, сякаш са облекли смокинг. Но пингвините имат доста незащитени крака. Защо тогава това не им пречи да ходят по заледената земя и минусовите температури на Южния полюс?

По-голямата част от тялото на пингвина се поддържа топло от гъстото и изолиращо студа оперение. Тлъстините под кожата подсилват изолацията и заедно мазнини и перушина възпират студа. Всъщност те го правят толкова добре, че е възможно при по-топъл ден пингвинът дори да получи нещо като топлинен удар. Оголеният клюн и крака позволяват на топлината да излиза, така че като всяко топлокръвно създание тялото на пингвина поддържа постоянна температура.

Някои артерии в краката на пингвина могат да променят силата на циркулацията на кръвта в отговор на температурата на крайника. Те подават точно толкова кръв, колкото е необходимо да се задържи стъпалото с няколко градуса над замръзването.

Но при някои пингвини тази биологична система работи с обратен знак - галапагоските пингвини, които обитават екваториалната зона, в която са разположени едноименните острови, са се приспособили към топлото време и при тях кръвообращението се увеличава, за да се получи охлаждане.