Всеки е чувал за седемте чудеса на античния свят. Ние, от Obekti.bg обаче, решихме да потърсим съвременните постройки, които могат да се съревновават с тях.

И съставихме следния списък с архитектурни шедьоври.

Gallery
Кубичните къщи, Ротердам

В непосредствена близост до популярното пристанище на Ротердам се намират и не по-малко известните кубични къщи. Те представляват къщи, чиято горна част е във формата на куб, а най-интересното е, че в тях живеят хора. Наредени са в редица, която няма как да не привлече вниманието на когото и да било.

Снимка: JJFarq / Shutterstock.com

Gallery
Храмът на Лотоса в Индия

Като символ на красотата и чистотата, олицетворяващ божественото, лотосът често присъства в индийската иконография. Издигащ се чист и неопетнен от спокойната вода, лотосът е изразът на Бог. Архитектът е използвал този древен индийски символ за да създаде неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия. Строежът е отнел почти 10 години и в него са участвали 800 инженери, техници и работници, които са се постарали да реализират една от най-сложните сгради в света.

Снимка: Sumit.Kumar.99 / Shutterstock.com

Gallery
Центърът "Гейдар Алиев" в Баку

Това е една от последните построени сгради на Заха Хадид. Тя е едновременно конгресна зала, музей и културен и изложбен център. Сградата е невероятен от гледна точна на архитектурата шедьовър, с различна форма от всеки ъгъл и без да прави впечатление на висока сграда, е над 10 етажа и има 57 000 кв. метра площ. Тя е отличен пример за флуидните форми, така характерни за работите на Заха Хадид. 

Снимка: Elnur / Shutterstock.com

Gallery
Търговският център Emporia в Швеция

Ефектното и запомнящо се здание е на архитектурното студио Wingårdhs. В триетажната сграда с обща площ от 93 000 квадратни метра работят около 200 магазина. 

Снимка: igorstevanovic / Shutterstock.com

Gallery
Кепитъл Гейт, Абу Даби, ОАЕ

Кулата в Пиза (Италия) вече не е най-наклонената сграда в света. Световните рекорди на Гинес признаха като такава небостъргачът в Абу Даби (Обединени Арабски Емирства) – Кепитъл Гейт (Capital Gate). Със височината си от 160 м или общо 35 етажа, красивата постройка е една от най-високите сгради в града. И за разлика от напълно случайният наклон на кулата в Пиза, архитектите на Кепитъл Гейт съвсем съзнателно са искали да постигнат този доста остър наклон от 18 градуса на запад – или, с 4 градуса по-голям наклон от съперника си в Италия. Собственик и създател на Кепитъл Гейт е компанията „Abu Dhabi National Exhibitions Company“.

Снимка: RastoS / Shutterstock.com

Gallery
Марктал в Ротердам

Този пазар е един от най-красивите на света. Дори холандската кралица присъства на откриването му. Намира се в жилищна сграда с формата на арка. Вътрешността й е украсена с илюстрации на Арно Коенен – плодове, зелчунци, риба и цветя.

Снимка: JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Gallery
Музеят Гугенхайм в Билбао, Испания

Смайващата, покрита с титан и камък сграда, която се извисява в този корабостроителен и стоманодобивен център е един от музеите в света, за които най-много се говори – музеят „Гугенхайм Билбао“.

Сградата с причудливи, силно разчупени форми е описана от нейния архитект, американеца, роден в Канада, Франк О. Гери, като кораб, плаващ по сушата край река Нервион. Любителите на изкуството, посещаващи Европа, сега включват Билбао като важна част от своята програма. Впечатляващо необичайната сграда даде летящ старт на желанието на града да изгради нов образ на културно и икономическо възраждане и откритост към светаслед дългата история на баския сепаратизъм.

Снимка: Santi Rodriguez / Shutterstock.com

Gallery
Кунстхаус в Грац, Австрия

Тази галерия на съвременното изкуство се казва „Дружелюбният извънземен“. За някои хора тя наподобява сърцето на кит или дирижабъл с формата на сграда.  В корема й се крият два огромни етажа, изпълнени със съвременни художествени изложби.

Разположен на западния бряг на река Мур в историческия център, музеят е построен като част от тържествата по случай обявяването на Грац за Европейска столица на културата през 2003 г.

Снимка: Balakate / Shutterstock.com