Северните елени на норвежкия архипелаг Свалбард са станали по-малки и по-леки. Те еволюират заради климатичните промени, съобщава Британското екологично общество.

За 16 г. теглото на възрастните елени е намаляло с 12%, от 55 кг на родените през 1994, до малко над 48 кг на елените, родени през 2010 г., се казва в доклад на организацията.

Изследването е направено от учени от Института Джемс Хътън в Шотландия, Норвежкия институт за природни науки и норвежкия Университет за естествени науки.

Всяка година от 1994 г. те следят размерите и теглото на елените на архипелага, разположен близо до Северния полюс. Учените залавят животните на над 10 месеца, маркират ги и ги премерват. Още веднъж повтарят процедурата с всяко поколение възрастни животни.

Елените са започнали да еволюират заради по-топлите зими, в които падат повече дъждове. Валежите заледяват заснежените  територии и пречат на пашата. Животните гладуват, губят малките си или раждат много по-дребно поколение, поясняват учените.

В същото време популацията не е намаляла, а дори през последните 20 г. се е удвоила. Повече на брой животни означава необходимост от повече храна – втората причина за намаляване на средното тегло на елените от популацията.

През ноември друго изследване предупреди, че ледените дъждове застрашават съществуването на елените в Сибир, лишавайки ги от храна.

Източник: Мениджър Нюз