Крокодилите гълтат цели камъни

Нещастните животни и хора не са единствената плячка, която се озовава в стомасите на крокодилите. Те също така гълтат и цели камъни, с което постигат две неща: подпомагат храносмилането си и подобряват гмуркателните си способности. Зъбите на тези речни хищници не са пригодени за дъвчене и затова те гълтат жертвите си цели, след което с помощта на камъните смилат месото в стомаха си.

Медузите се изпаряват на слънце

Не веднага, разбира се, но ако една медуза остане достатъчно дълго под слънчевите лъчи на брега, тя практически ще изчезне. Причината за това се крие във факта, че 98% от тялото на медузата е съставено от вода и различни течности. Тези морски създания нямат нито мозък, нито сърце или кости, които да останат непокътнати след смъртта им.

Прозяването е заразно

Учените изчисляват, че още на 11. седмица в майчината утроба плодът вече се прозява. Когато детето е на две годинки, то може да се поддаде на заразителния характер на прозявката. Опитите показват, че ако един човек в групата се прозее, в рамките на следващите 5 минути същото ще сторят повече от половината хора около него. Дори мисълта за прозяване може да ви накара да го направите - след като прочетете това, има 50-процентов шанс съвсем скоро да се прозеете.

Кубчето на Рубик има 43 252 003 274 489 856 000 възможни конфигурации

С 6 цветни страни, 26 елемента и 54 външни повърхности общият брой на възможните конфигурации, които може да наредите с кубчето на Рубик, е 43 квинтилиона. Ако завъртате кубчето веднъж на всяка секунда, ще ви трябват 1400 трилиона години, за да минете през всички възможни конфигурации. С други думи, дори и да сте почнали да въртите кубчето от момента на Големия взрив, все още няма да сте приключили. Рекорда за най-бързо нареждане на популярната играчка във вариант 3 х 3 х 3 държи австралиецът Феликс Земдегс - само 5,66 секунди!

Въздухът в Мумбай е отровен

Съвсем буквално - изследвания на Организацията на обединените нации показват, че един ден дишане на въздуха в индийския мегаполис се равнява на изпушването на две и половина кутии цигари. Във и около града живеят близо 20 млн. души, а замърсяването достига рекордни нива. Хигиенните и здравословните норми в Индия, където по данни на Световната здравна организация има повече мобилни телефони, отколкото тоалетни, са един от основните проблеми пред страната.