Няколко дни след трагедията в Орландо, щата Флорида, на място пристигнаха 12 специално обучени кучета от породата голдън ритрийвър. Тяхната задача? Да правят това, което могат най-добре - да осигуряват утеха и комфорт, припомня Science Alert.

Кучетата са част от специална програма, ръководена от една църковна благотворителна организация, и в нейните рамки повече от 130 животни помагат на хора, преживели трагедии в 23 американски щата.

Това е само един от многобройните примери за уникалната роля, които тези благородни четириноги животни могат да изпълняват.

Създаването на системен подход към използването на кучета за терапия се дължи на Илейн Смит - един американец, който работи като медицински работник за известно време в Англия. Смит забелязала колко добре пациентите отговаряли на посещенията на определен свещеник и неговия спътник куче от породата голдън ритрийвър. След завръщането си в Съединените щати през 1976 г., Смит стартира програма за обучение на кучета да посещават институции. Днес в много части на света терапевтичните кучета стават все по-популярни сред хора с различни здравословни проблеми. Основната цел на този вид терапия е да подпомогне оздравителния процес и да предостави комфорт и емоционално спокойствие. Тя е изключително ефективна при хора с посттравматично стресово разстройство или подложени на химиотерапия; пациенти с хронични сърдечни проблеми и такива претърпели инсулт и са в процес на възстановяване на моторните си умения. В университета в Маями например кучетата се използват по време на сесия, за да намалят тревожността сред студентите.

Всеки любител на кучетата е изпитвал удоволствието от контакта с четириногите приятели. Всъщност, когато взаимодействаме с домашните си любимци, в организма ни се отделя хормонът окситоцин. Това е същият хормон, който се произвежда, когато майка прегръща детето си или когато целуваме любимия човек, и ни кара да се чувстваме щастливи. В същото време се намаляват и нивата на кортизол или така нареченият хормон на стреса.