Уникалният мраморен дворец Джал Махал е буквално потопен във водите на едно изкуственото езеро Ман Сагар в индийския щат Раджастан.

Знаем съвсем мъничко за неговата история. Смята се, че е построен от махараджа Мадхо Сингх през XVIII век като място за ловните му похождения. По-късно мястото е разширено, но само след два века - е забравено. Поне до последното му обновяване в началото на XXI век.

Това е една наистина интересна структура. Не можем да го наречем дворец в пълния смисъл на тази дума, тъй като в него не откриваме обитаеми помещения за престой. По-скоро става дума за тераса-градина, където махараджата е правел спокойни разходки.

Gallery
И до днес езерото Ман Сагар е обитавано от много и най-разнообразни пернати създания.

Водният басейн е изграден през 1610 г. от Раджа Ман Сингх, тогавашният началник на Амер, в отговор на остърия недостиг на вода в района през предишния век.

Снимка: StanislavBeloglazov / Shutterstock

Gallery

С цел да се предотврати такъв рецидив, Раджа Ман Сингх нарежда да бъде построен язовир през река Дхарбавати, заедно с резервоар - езерото Ман Сагар, за съхранение на вода. В продължение на десетилетия то дава на околните селища вода за пиене и напояване, както и дом на голям брой различни видове птици.

Снимка: Muslianshah Masrie / Shutterstock

Gallery
Отдалеч дворецът е особено впечатляващ по тъмно, когато целият е облян в светлини, отразявани от спокойната повърхност на Ман Сагар.

Снимка: photoff / Shutterstock

Gallery
Джал Махал е една от най-големите и най-популярни забележителности в района.

Дворецът Джал Махал привлича много туристи не само заради необичайното си местоположение, но и заради сложната си и красива архитектура, прекрасен пример за индо-моголския стил. До него води специално построен път, а посетителите могат да се насладят на гледката към езерото и околните хълмове, наречени Нахаргарх, от красиво резбованите балкони на етажа, който се намира над водата през цялата година.

Снимка: Mikadun / Shutterstock

Gallery

Снимка: Muslianshah Masrie / Shutterstock