Дървото на живота, или Шараят-ал-Хаят на местния език, е невероятно. То живее самичко в сърцето  на пустинята Бахрейн, на около 10 км от Аскар.

Това, което прави 7-метровият Prosopis cineraria толкова необикновен е, че живее вече повече от 400 години в невъзможни условия – без очевиден източник на вода и друга растителност в района. Мистерията на неговите способности да живее са го превърнали в легенда.

Повечето представители от рода Proposis се срещат в Америка. Proposis cineraria обаче могат да бъдат открити предимно в Азия. Тези дървета са известни с това, че могат да се адаптират особено добре към сухи пустини и да процъфтяват в безплодни условия. Дори при дъжд до 150 мм годишно. Те обаче имат дълбоки коренни системи, понякога до 50 метра, които могат да достигат до далечни подземни залежи на вода.

Мистериозния статут на Дървото на Бахрейн е малко преувеличен. Земята, над която расте, се на 9-12 метра на надморското равнище, а водата в този район се среща дори по-нависоко. Недалече от него могат да бъдат открити езера в с вода. Въздухът също е сравнително влажен и дървото може да извлича влага от него. То дори не е единственото в района. На около 850 метра има друго по-малко дърво.

Шараят-ал-Хаят е местна туристическа атракция, тъй като е единственото голямо дърво, растящо в района. Посещава се от 50 хил. Туристи всяка година и често е наранявано от хора, дълбаещи различни послания в неговата кора. Наскоро е поставена ограда, за да го предпазва от подобни вандалски прояви.

Gallery

Philip Lange / Shutterstock