На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море. На тази дата преди точно 20 години е подписан Стратегическият план за възстановяване и опазване на Черно море.

По този повод природозащитната организация WWF представя от 18 ч. в понеделник в НДК първия в България потребителски наръчник за морска храна, наречен Рибен буквар 2.0.

Според последния доклад „За жива планета“ на организацията морските видове намаляват с 1% на година и за последните четири десетилетия са намалели с 36%. Това е огромна загуба, която според учените се дължи най-вече на прекомерна експлоатация и на загуба на местообитания заради човешка дейност.

Всеки от нас като потребител има възможност да влияе върху процесите, посочва Иван Радев от WWF България. Ако избираме единствено морска храна, добита по устойчив начин, помагаме на живота в океаните. Обратно – ако не внимаваме в избора си, често стимулираме свръхулова и лоши риболовни практики.

За да могат да направят тази разлика обаче, потребителите трябва да разполагат с достъпна информация. Постарали сме се да им я предоставим в удобен формат в Рибен буквар 2.0 чието електронно издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар, посочва Радев.

Първите, които ще получат печатното издание на Рибен буквар 2.0, ще бъдат гостите на събитието за представянето му – тази вечер от 18 ч във Фоайе Запад в НДК. Те ще могат да изпробват и интерактивните инсталации на WWF – кит и фризер със сензорен екран, както и да участват в едно по-различно хелоиунско парти – с маски на интересни риби. По повод представянето на Рибен буквар 2.0 фасадата на НДК ще бъде осветена в синьо.