Трополенето на малки крачета е един от любимите ми звуци, когато се върна у дома след дълъг ден, пише Ерин Броудин от Βusiness Insider. И съм убедена, че моето куче Изи e също толкова въодушевено да ме види, колкото и аз.

Но какво ли всъщност си мисли, когато отворя входната врата и очите ни се срещнат? Дали просто се вълнува от предстоящата вечеря, или е въпрос на истинска близост?

За да разберем повече, говорихме с изследователя на кучешкото поведение Джули Хехт и с Браян Хеър, професор по когнитивни невронауки от Университета Дюк, автор на книгата The Genius of Dogs и водещ на подкаста DogSmarts.

Eто някои от последните открития, които Хехт, Хеър и други учени са направили във връзка с кучетата:
.
1. Защо кучето толкова се вълнува, когато чуе думата „разходка”?

Кучетата, също както делфините, маймуните и папагалите, могат да научат серия от звукови команди или думи. Едно куче, бордър коли на име Чейсър, е научило повече от 1000.

Учените казват, че Чесър е използвал процес, известен като „бързо картографиране”, който е доста подобен на начина, по който човешките усвоявават езиковите си умения. Накратко, при този процес думата се научава въз основа на предмета, който се използва във връзка с тази дума. Тъй ако постоянно казвате „разходка” и после взимате каишката и го извеждате навън, кучето ще може да стигне до извода, че думата „разходка” е свързана с действието, при което отивате на разходка.

2. Защо кучето се прозява заедно с нас?

Точно като хората, и кучетата „прихващат” прозявките. Изследване, публикувано в научното издание „Biology Letters”, твърди че подобен тип „емоционална заразителност” е напълно нормално явление при кучетата, и което още по-важно – това е знак за принципна емпатия.

Смята се, че кучетата са съпричастни с нас и в други отношения.

Проучване на Хелзинкския университет редполага, че кучетата усещат, когато стопаните им са ядосани и дори са развили съответната реакция в подобни случаи. Друго изследване е установило, че кучетата реагират подобно на хората, физиологично и поведенчески, когато чуят да плаче човешко бебе.