Знаете ли, че в сурово състояние почти всички гъби са отровни? Или че много растения се ценят тъкмо заради отровата си? Подбрахме за вас 11 любопитни подробности.

1. В сурово състояние почти всички гъби са отровни. Когато обаче се задушат или приготвят на пара, отровните вещества в ядливите гъби се разпадат.  Единственото изключение са  познатите като „салатни гъби“ видове, като например култивираните печурки, които може без риск да се консумират и сурови.

2. Сама по себе си мастилената копринка е безвредна – но тежко на онзи, който я консумира в съчетание с алкохол! Защото едно от веществата, които съдържа, а именно коприн, пречи на алкохола да се разгражда в организма. Когато се натрупат в тялото, неговите междинни продукти имат токсичен ефект. Така последствията за потърпевшия може да се окажат доста неприятни: зачервяване на лицето, ускорен пулс, сърцебиене, горещи вълни и усещане за слабост. На медицински език това се нарича копринов синдром.

3. Гъбата киселка е особено коварна. Когато човек я яде за първи път, тя му понася добре и дори му се услажда. Но организмът развива чувствителност към нея, която се повишава с всяко следващо ядене и последствията може да са смъртоносни.  В кръвта се образуват комплекси антиген-антитяло срещу съставките на тази гъба. Така при повторна консумация може да се стигне до хемолиза – разпад на червените кръвни клетки.

 4. Някои видове гъби са известни с това, че особено добре поглъщат и съхраняват радиоактивни частици. Сред тях са например канелокафявата манатарка и жълтата рогачка. Но гъбарите, които имат смартфони, могат да проверяват съдържанието с помощта на едно приложение, разработено от учени. За целта фотосензорът се облепва с черно тиксо, така че върху него да попадат само радиоактивни лъчи.