Не всички таксита са жълти – в Лондон например класическо е черното – но цветът е станал отличителен на много места по света.

Смята се, че началото е поставено през първата половина на 20. век в САЩ, далеч преди регулациите да направят цвета задължителен за всички таксита в Ню Йорк през 60-те години.

В началото собствениците на таксита се конкурирали какви по-ефектни цветове да изберат за колите си, но постепенно жълтото започнало да се налага. Има различни легенди защо, но основната причина е прагматична. Още в началото на века научни изследвания са установили, че жълтото е най-видимият цвят от далечни разстояния.

По-неотдавнашни проучвания откриват, че жълтите таксита попадат в по-малко пътни инциденти. В Сингапур, например, част от такситата са жълти, а друга част – сини. Учени са проследили над 16 000 таксита за период от три месеца.

Денем жълтите таксита имали с 5% по-малка вероятност да бъдат блъснати отзад, но голямата разлика проличавала след залез слънце. Вероятността да бъдат блъснати при жълтите таксита била с 19% по-малка. Вероятно причината е, че жълтите коли са по-видими под уличните светлини. Учените са изчислили, че ако всички таксита в Сингапур бяха жълти, това би спестило 1,4 милиона долара годишно.

Източници: Time, Business Insider