Японски учени създадоха роботизирани ръце, които могат да се носят от хората, съобщи Ройтерс.

Екипът на Масахико Инами от Токийския университет разработи поредица от технологии, вкоренени в идеята за „jizai“ –  японски термин, който символизира автономия и свободата да правиш каквото искаш.

Целта е да се насърчи връзката, която Инами оприличава на връзка между музикант и инструмент. „Както например когато музикалният инструмент сякаш може да стане част от тялото ти“, уточни той.

Инами твърди, че е бил вдъхновен от традиционното японско куклено изкуство, както и от подобния на хорър разказ на японския писател Ясунари Кавабата, в който става дума за мъж, който заема ръката на млада жена и прекарва нощта с нея, пише БТА. „Това изобщо не съперничи на хората, а по-скоро е нещо, което ни помага да правим каквото си поискаме, като велосипед или електровелосипед. Помага ни и може да отключи креативността ни“, каза Инами.

Промоционален видеоклип за проекта на Токийския университет показва двама балетисти, изпълняващи съчетание с помощта на роботизирани ръце, прикрепени към гърбовете и торсовете им. Танцьорите в крайна сметка се прегръщат, като роботизираните ръце също се включват.

Някои от хората, които носят ръцете, се привързват към тях след известно време, разказа Инами. „Свалянето им, след като сте ги използвали известно време, е малко тъжно. В това отношение те са малко по-различни от други инструменти“, обясни той.

Но потенциалът на ръцете надхвърля превръщането на фантазията на Кавабата в реалност – роботизираните крайници биха могли да помогнат например при осъществяването на спасителни мисии, добави Инами.

„В бъдеще може да видим криле да израстват от гърбовете на хората или дронове, прикрепени към хората... Може би някой ще измисли спорт, който изисква шест ръце, или нов вид плуване“, каза Инами.