За първи път в историята учени успяха да сухранят светлинно базирана информация като звукови вълни върху компютърен чип. Въпреки че това може да изглежда малко странно, превръщането е от ключово значение, ако някога искаме да преминем от настоящите неефективни електронни компютри към светлинно базирани, които движат данните със скоростта на светлината.

Тези компютри от бъдещето, известни като фотонни, имат потенциала да работят поне 20 пъти по-бързо от вашия лаптоп. Без да споменаваме и факта, че те няма да произвеждат топлина или да черпят толкова енергия, колкото днешните устройства. Причината за това е, че фотонните компютри ще обработват данните под формата на фотони, а не на електрони.

Кодирането на информацията във фотони е постигнато отдавна – ние го използваме ежедневно, когато светлинните потоци текат по оптичните кабели. Но това е едно, а намирането на начин един компютърен чип да успее да възстанови и обработи информацията, закодирана във фотони е много трудно, поради същата причина, която прави светлината толкова привлекателна във фотониката на бъдещето – тя е твърде бърза, за да успеят съществуващите микрочипове да я прочетат. 

Източник: Science Alert