Мъж от щата Охайо е обвинен, че е стрелял по робот. Това не е фантастичен сценарий по изгубен разказ на Айзък Азимов, а съвсем пресен случай, за който пише PopSci.

Майкъл Блевинс ще трябва да отговаря по обвинения във вандализъм и унищожаване на държавна собственост, след като в пияно състояние е стрелял по полицейския робот в къщата си.

На 23 февруари полицията в градчето Чиликот се отзовала на спешен сигнал за стрелба в къщата на 62-годишният Блевинс. Когато блюстителите на реда дошли на място, Блевинс отказал да отвори вратата.

След като устните преговори се провалили, полицаите изпратили два робота в къщата, тъй като считали, че Блевинс е добре въоръжен и това прави атаката с хора прекалено опасна. В отговор пък мъжът прострелял по-големият от роботите с пистолет.

В крайна сметка той бил арестуван, а в къщата му наистина били открити два автомата и муниции.

Използването на роботи при обсада на сгради не е рядко в Съединените щати като през март 2012 г. специалните части щурмуваха къща в щата Юта с робот, а през септември няколко робота бяха изпратени, за да открият точното местоположение на престъпници при престрелка в щата Мичиган.