Чарлс Гешке, съоснователят на Adobe, помогнал за разработката на портативния документен формат (PDF) е починал на 81-годишна възраст в петък в Калифорния.

Бизнесменът създава софтуерната компания през 1982 г., представяйки на света PDF файловете и много други аудио-визуални иновации, пише „Би Би Си“.

10 години по-късно се появи на първите страници на медиите, след като бе отвлечен и държан 4 дни в плен до получаването на откуп. След това бе освободен невредим.

Изпълнителният директор на Adobe, Шантану Нараен, отбелязва че Гешке, познат още като Чък, „предизвика революция в десктоп издателството“. „Като съоснователи на Adobe, Чък и Джон Уорнок разработиха новаторски софтуер, който направи революция в начина, по който хората творят и общуват“, коментира в имейл до служителите Нараен.

Сред изобретенията на тандема са още платформите Acrobat, Illustrator, Premiere Pro и Photoshop. За приноса си към дигиталния прогрес през 2009 г. Гешке и Уорнок бяха наградени с националния медал за технологии от бившия президент на САЩ, Барак Обама.

Източник: Мениджър Нюз