Робот-хуманоид с празни очи стана първият робот в света, който получи гражданство. Държавата Саудитска Арабия даде гражданство на хуманоида София* преди Инициативата за бъдещи инвестиции, която се проведе в столицата Рияд наскоро.

“За мен е голяма чест и гордост да получа това уникално отличие”, каза самата София пред аудиторията.

“Това е исторически момент, да бъда първият робот в света, признат като гражданин”.

"Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях - допълни още тя.

По време на събитието София се обърна към присъстващите иззад подиума и отговори на въпросите на водещия Андрю Рос Соркинн. Те касаеха основно статуса на София като хуманоид и притесненията, които може да имат в бъдеще хората, ако оживеят в свят, управляван от хуманоиди. На коментара на Соркин “Ние всички искаме да предотвратим лошо бъдеще” София е отговорила “Вие сте чел твърде много Илон Мъск и сте гледал твърде много холивудски филми”.

Когато Соркин я попита дали роботите могат да се разпознават, София отговори: "Може ли да ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?".

"Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добре. Ще направя всичко възможно, за да направя света по-добро място" - увери София.

Източник: Science Alert

* София е хуманоиден робот, разработен от хонконгската фирма "Хансън роботикс". Освен да говори, тя може да се усмихва закачливо, да се шегува. Няма собствено съзнание.