Разработен за първи път през 2001 година от аерокосмическия инженер Роджър Шойър, ЕМ Драйв работи като превръща електрическата мощност в тяга без нужда от гориво като използва процес, за който много учени твърдят, че нарушава законите на физиката.

Ако се окаже работещ и практически използваем, този двигател може, на теория, да скъси значително времето за пътуване до далечни планети, като илюстрация, може да направи пътуването до Марс в рамките на три месеца.

Според източници от НАСА, документ, който съдържа детайлен дизайн и конструкцията на мистериозния двигател е преминала сериозно пиър ревю и е на път да бъде публикувана в близкото бъдеще.

Една от най-големите мистерии около този двигател е неговата заявена способност да произведе тяга без да произвежда никакви изходящи продукти, нещо, което съвременната физика смята за невъзможно и което е накарало някои учени да преположат, че всъщност изходящи продукти на този двигател има но ние просто не разполагаме с технологията да ги засечем.

Авторите на документа твърдят, че причината за липсата на изходни продукти на двигателя се дължи на факта, че фотоните, които се отделят в резултат от работата му интерферират един с друг.

Дали твърденията на авторите са верни и научно издържани все още остава да се види.

Източник: Unexplained Mysteries