- Майк, в разказите си пишете много за отношенията човек - робот. Как мислите, кога машините ще станат толкова интелигентни, че наистина да можем да общуваме с тях?
- Те вече са достатъчно умни. Мисля, че въпросът, който всъщност искате да ми зададете, е кога ще развият самосъзнание. Надявам се никога, но подозирам, че и това ще се случи в следващите 25-30 години.

- В някои от творбите ви роботите и животните са по-добри от хората. Превърна ли се човекът в разрушител и ще успее ли да унищожи това, което е създал в продължение на хилядолетия?
- Виждал съм агресивни животни, глупави животни, страхливи животни. Но не и аморални животни. Не мога да кажа същото за хората. А и не си представям как може да се програмира аморалност у един робот.

- Как се ражда фантастичният ви свят? Откъде черпите идеи за книгите си, как оживяват сюжетите?
- Мисля, че поне половината от идеите ми са свързани с книги, разкази, филми и пиеси най-вече когато съм имал усещането, че авторът не е разказал историята добре или е допуснал да му се изплъзне един по-добър сюжет. Други са ми хрумвали във връзка с неща от всекидневието. Идеите никога не са ме спохождали след прочетена статия в научно списание например (което е разбираемо – не чета научни списания).

- Има ли връзка между научната фантастика и днешния ден? Влияе ли по някакъв начин икономиката, кризата, войната върху произведенията и творчеството?
- Научната фантастика е единственият литературен жанр, който признава всеобхватното действие на Промяната. Огледайте се. Не е ли Промяната навсякъде около нас? Не влияе ли върху всичко, което правим? Роден съм през 1942 г., когато все още нямаше ваксина срещу полиомиелит, не можеше дори да се мисли за терапия на раковите заболявания, нямаше автоматични скоростни кутии, телевизия, компютри и ядрени оръжия. Те се явяваха само във въображението на писателите фантасти и само научната фантастика се осмеляваше да предупреждава, че някои от промените, които ни предстоят, може и да не ни харесат.

- Нека продължим в тази посока. Как изглеждаше бъдещето преди 20 години и как изглежда днес? Има ли разлика?
- Преди 20, нека бъдат 25 години имаше реална опасност да избухне ядрена война между световните суперсили. В момента такъв конфликт не ни заплашва реално, тъй като има само една истинска суперсила, освен ако Китай не реши да вложи още малко усилия в подсилване на военната мощ и въоръжението си. Преди 20 години никой не можеше да предвиди, че до 2012 г. няма да сме се върнали на Луната. Преди 20 години не очаквахме, че целият Западен свят ще се отдаде на толкова безотговорни харчове, че да попадне в лапите на банкрута. Така че, да, има доста значителни разлики, но и хиляди по-малки.

- А някои от предсказанията ви сбъднаха ли се?
- Не се занимавам с предсказания, но в романа си „Чистилище” , който представлява научнофантастична алегория за миналото, настоящето и бъдещето на Зимбабве, предвидих много точно какво ще причини Робърт Мугабе на своята дотогава процъфтяваща страна, а и обясних защо.

- Накъде се е запътил светът през погледа на един от най-известните автори фантасти?
- Човекът е оцеляващ вид. Човечеството ще оцелее, каквито и кризи да го очакват. Освен това човекът е призван да нарушава законите – кажете му, че не може да направи нещо, и той ще положи всички възможни и невъзможни усилия да ви опровергае. В някакъв момент опровержението ще застигне и законите на Айнщайн, които ограничават устрема ни до скоростта на светлината и ни приклещват в капана на Слънчевата система.

- Кога ще срещнем първите интелигентни извънземни същества?
- Няма да е нито през моя, нито през вашия живот. Захвърлени сме по средата на нищото, в един от спиралните ръкави на Млечния път. В галактиката има повече от милиард жълти джуджета, подобни на нашето Слънце, така че със сигурност някъде там живеят други разумни същества, но почти всички те са по-близо едни до други, отколкото до нас. На нашите търсещи SETI сигнали  ще им отнеме 100 000 години, за да прекосят галактиката, дори да пътуват със скоростта на светлината. Моето предположение е, че ако изобщо някога се срещнем с други интелигентни същества, това ще се случи в много далечно бъдеще и ще е плод на чиста случайност.

- Бихте ли предприели пътешествие в открития Космос, та макар и за малко, като турист?
- Позволете ми да ви отговоря ненаучно и нефантастично. Все още не съм видял всички чудеса на нашия свят. Няколко пъти съм бил в Африка, както и в Европа и в страните от Карибския басейн. Но не съм стъпвал в Азия и в Южна Америка, а вече съм на 70, така че е време да побързам. :-)