Когато настъпи моментът за игри с малкото дете, е важно да помислите не само за емоциите, които те му носят, а и за още нещо. А именно – неговата безопасност.

Има ли правила, с които родителите трябва задължително да се съобразят? И как да сте сигурни, че правите наистина най-доброто за вашето дете в такъв момент?

Ето за какво да внимавате, когато избирате играчки за вашето мъниче.

Сертификати за безопасност

Знакът за сертифициране на безопасност е CE, задължителен от 1988 г., който удостоверява спазването на правилата, наложени от Европейската общност. Маркировката CE трябва да бъде поставена върху играчките, произведени в останалата част на света и предназначени за страните от ЕС. Това гарантира, че напускайки страната производител, те се проверяват отново на влизане в европейска територия. Има и други обозначения, което някои марки добавят, за да гарантират безопасността на малките потребители. Като например надписът „Безопасни играчки“.

Контролирана възраст

Възрастовият диапазон на евентуалния потребител също трябва да бъде стриктно посочен върху опаковката на продукта. Електрическите играчки, предназначени за деца под 3-годишна възраст, не могат да се захранват от трансформатор, а само от батерии.

Освен това те трябва да не дават никаква възможност любопитното малко дете да отвори отделението за батерията, не бива да имат остри повърхности или опасни части. Това е обозначено на етикета, на който следва да пише „Забранено 0-3“, допълнено от тъжен емотикон.

Как да се използват

Когато се приберете у дома с подарък за малкото дете, не го оставяйте съвсем само да извади играчката от опаковката, а му помогнете, тъй като много често тя е прикрепена към основата по начин, с който то не може да се справи само. След това внимателно прочетете инструкциите за правилна употреба. Добре е сами да се уверите, че играчката работи правилно и няма опасност за малчугана.

Внимание! Твърде дълги въжета и връзки могат да се превърнат в потенциална опасност при по-малки деца, затова ако играчката или съоръжението включват такива, задължително се уверете, че са свързани по правилния начин и няма риск за детето.

Новите родители