Hack TUES X - десетото юбилейно издание на единствения и емблематичен за ТУЕС  хакатон, организиран от ученици за ученици - стартира през март 2024 година.

От 13-и до 16-и март 2024 г. на територията на Sofia Tech Park  ще се проведе десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС хакатон – Hack TUES X. Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет - София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС, организират това събитие отново в присъствен формат.

През 2023 година Hack TUES намери своето място сред иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО за “Техническо и професионално образование и обучение”. Това прави Hack TUES единствената образователна практика от България.

Хакатонът стартира на 13.03.2024 г. с откриваща церемония, която ще се излъчи на живо в канала на училището в YouTube. По време на церемонията ще се проведе дискусия, където ще бъде разкрита основната тема и нейните подтеми за тазгодишното издание. В дискусията ще участват водещи специалисти в областта на програмирането и информационните  технологии.

Очакват се 70 отбора, съставени от ученици от различни класове, които ще бъдат разпределени в отбори с индивидуални ментори - възпитаници на ТУЕС и/или част от екипа на водещи ИТ компании. Тази година за пръв път се очакват и 20 отбора, съставени от завършили ученици на ТУЕС към ТУ-София. Учениците и завършилите участници се състезават в различни категории.

Дните за разработка на проекти са 14-ти и 15-ти март, като състезанието ще завърши на 16.03.2024 г. с  церемония по награждаване. Форматът на състезанието включва полуфинали и финал, където подбрано жури от специалисти ще оценява проектите на нашите възпитаници и ще излъчи победителите.

Още за Hack TUES X може да намерите на сайта на Hack TUES, във Фейсбук страницата на събитието, в Инстаграм профила ни и LinkedIn страница.