Сър Артър Ч. Кларк, автор на „Одисея в Космоса“ и прословут футурист, е имал множество идеи за това как точно ще изглежда бъдещето на технологиите. Въпреки че е живял във времена, в които компютрите са изглеждали на хората като странна и дори извънземна технология, а флопи дискетите тепърва са били изобретени, революционният писател говори уверено за социалните медии, чат програмите, онлайн пазаруването и какво ли още не.

Не вярвате? Просто чуйте това интервю с него, взето през далечната 1976 г. и се убедете колко от неговите прогнози, направени преди цели 45 години, вече са се сбъднали.

Във видеото той описва много от нещата, които днес вече възприемаме за нормални – технологиите за общуване (SMS, чат), мобилните телефони, е-книгите, покупката на стоки онлайн, пътуването за удоволствие, а не по работа, комуникационни сателити и дори упадъка на традиционните вестникарски издания.

Разбира се, не всичките му прогнози са точни (или поне все още не са се сбъднали). Така например Кларк е вярвал в свят без трафик, в който ще има една-единствена часова зона.

Освен че е изключително добър писател, Артър Кларк е и брилянтен изобретател. През 1945 г. той зачева абсолютно независимо идеята за комуникационните сателити – десетилетия преди да се превърне в реалност. Освен това е и виден подводен изследовател и открива развалините на храма Конесварам.

Източник: IFLScience