Високопоставен американски генерал обяви, че американската армия обмисля възможността да намали числеността на своите бойни части, като компенсира липсващите войници с роботи, съобщи наскоро Defence News.

По време на военен симпозиум командирът на армейския комитет за планиране генерал Робърт Коун обяви, че се обсъжда намаляване на числеността на бойните бригади с 25% от 4 хил. на 3 хил. войници. При това загубените оперативни възможности ще бъдат поети от роботи. Важно е да се каже, че армията на САЩ все още няма конкретни планове за замяна на войници с роботи.

Споменатата от генерал Коун концепция обаче има сериозен шанс да се превърне в реалност. Тя се вписва в текущото съкращаване на броя на американските военнослужещите на активна служба, поради въведените бюджетни ограничения. До края на следващата година числеността на армията трябва да бъде съкратена от 540 хил. на 490 хил. Според някои предвиждания това число ще падне до 420 хил. към края на десетилетието.

При това подмяната на войници с роботи ще бъде насочена към обслужващите функции в армията и засега няма да засегне бойните подразделения. Т.е. за щастие все още не става дума за роботи-убийци като във филмовата поредица "Терминатор". Като пример за обсъжданите промени генерал Коун дава въвеждането на снабдителни конвои от камиони-роботи, които следват водещо превозно средство, управлявано от човек.