Днес отбелязваме официалния ден на българското кино. На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант".

По този повод решихме да подберем 12 от любимите ни български филми, които (ако все още не сте го направили) задължително трябва да гледате.

Виж още: Любими цитати от български филми

Списъкът не претендира за изчерпателност. Затова ако видите, че някоя ваша любима кино лента отсъства, просто споделете заглавието с нас в коментарите.

“Козият рог”, 1972 г.

„Козият рог“ е български игрален филм, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария – Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова. Филмът е първият и единствен в българското кино, на който е правен римейк.

“Всичко е любов”, 1979 г.

Български игрален филм (драма) на режисьора Борислав Шаралиев, по сценарий на Боян Папазов. Оператор е Стефан Трифонов. Художник – Георги Иванов. Музиката във филма е композирана от Веселин Николов.

“Време разделно”, 1988 г.

„Време разделно“ е български исторически игрален филм от 1988 в 2 части по едноименния роман на Антон Дончев. Режисьор е Людмил Стайков. Оператор е Радослав Спасов. Това е последният филм на Стайков. Филмът разказва за насилственото помохамеданчване на българите християни от долината Елиндения (Илинденя). Целият филм е заснет на място в Родопите в продължение на 16 месеца.

„С деца на море“, 1972 г.

„С деца на море“ е български игрален филм (детски, комедия) от 1972 година на режисьора Димитър Петров, по сценарий на Братя Мормареви. Оператор е Крум Крумов. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел. Филмът се състои от две новели.

“Вчера”, 1988 г.

„Вчера“ е български игрален филм (драма) от 1987 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Владо Даверов. Филмът се основава на романа на Владо Даверов „Вчера“. Оператор е Красимир Костов. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков по текст на Владо Даверов.