По правило замръзналата вода е прозрачна. Следователно под леда на пързалката би трябвало да прозира сивата бетонна настилка. Как се получава така, че повърхността на зимния стадион е бяла?

Пързалянето с кънки е прекрасно. Хокей, въртене, плъзгане напред и назад – когато не се пързаляте по заледено езеро, а на ледена пързалка, рано или късно ще ви направи впечатление, че ледът й не е прозрачен като водата, а бял. Причината за това е мраморното брашно, което представлява ситно натрошен мрамор. Когато се смеси с вода, я оцветява в бяло. Тази смес се разстила върху повърхността на пързалката.

Други средства за красиво избелване на леда са варовиковият прах или тебеширената боя. Истинско изкуство, отнемащо дни, е да се направи идеална ледена повърхност. Работниците, т.нар. „правачи на лед“, пръскат вода на множество тънки слоеве върху охладената бетонна настилка на пързалката.

Така се избягва образуването на въздушни мехурчета. Някои пързалки не само са оцветени в бяло, но имат и маркировки. В зависимост от това какъв спорт се практикува на тях, има цветни линии и кръгове. Те или са нарисувани с боя, или очертани с цветна лента – и, разбира се, отново запечатани с ледени пластове.