Големите езера в Северна Америка претърпяха много през последния век - от свръхпопулация на големи водорасли до инвазивни видове миди и кръвосмучещи морски миноги, които почти унищожиха популациите на рибите, предаде Асошиейтед прес.

Днес Големите езера, както и други подобни водни басейни по света, са изправени пред нова заплаха - киселинността им може да се увеличи, което ще ги направи по-малко гостоприемни за някои рибни и растителни видове.

Учени създават мрежа от сензори, която да следи тенденциите в киселинността на езерото Хюрън. Това е първа част от бъдеща система за проследяване на нивата на въглероден диоксид и киселинността на всичките пет Големи езера, каза един от ръководителите на проекта Рейгън Ерера от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

"Ако можете да променяте нещата химически, ще промените и поведението и действията им, включително и на хранителната верига", каза Ерера, еколог в изследователската лаборатория на Големите езера в Ан Арбър, Мичиган, пише БТА. "Дали това означава, че любимата ви риба може вече да не се намира наоколо? Все още не знаем, но знаем, че нещата ще се променят.  Може би местата и времето, когато хвърлят хайвера си, местообитанията, това, с което се хранят".

Киселинността на океана се повишава заради абсорбирането на въглероден двуокис, който човешката дейност натрупва в атмосферата - основна причина за климатичните промени. Повишаването на киселинността застрашава кораловите рифове и много животински и растителни видове.