Амазония се бори с рекордни пожари от началото на годината, което засилва опасенията за предстояща по-тежка климатична криза, предаде Ройтерс.

Огънят унищожава растителността, която е от ключово значение за  поглъщането на въглеродния диоксид.

Подхранвани от сушата, силните ветрове и изсичането на дърветата, безпрецедентни пожари обхванаха горите в началото на годината, показват спътникови снимки. Сухият сезон обаче все още не е достигнал до критичните амазонски райони.

"Традиционните, както и научните познания, показват предстоящи страховити времена", казва Синея до Вале от Съвета на коренното население на Рорайма - бразилският щат, който е най-засегнат от безпрецедентните февруарски пожари.

"Ако емисиите не намалеят драстично, ще продължим да страдаме", казва До Вале пред фондация "Томсън Ройтерс", цитиран от БТА. В момента огнената стихия е съсредоточена в северната част на Амазония, но спътникови данни показват, че Бразилия, Гвиана, Суринам и Венецуела регистрират рекорден брой пожари през февруари, става ясно от информация, събрана през този век от бразилския Национален институт за космически изследвания.

През януари над 941 хектара от бразилска Амазония са унищожени, което е повече от три пъти повече от щетите, регистрирани по това време миналата година, казват от "МапБиомас" - бразилска мрежа от учени, нестопански организации, университети и технологични фирми.

През февруари т.г. институтът е регистрирал 3158 пожари в бразилската Амазонка, с което е подобрен предишният рекорд от 1761 пожара през 2007 г.

Емисиите на въглероден диоксид в Амазония достигнаха рекордно високи стойности за този месец, показват данни за изминалите 22 години, предоставени от Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз.

"Това, което наблюдаваме в момента, е резултат от сушата от 2023 г... Пейзажът е станал изключително лесно запалим, така че всяка искра може да се превърне в пожар", казва Ане Аленкар от института. 

Януарските и февруарските огнени стихии обикновено са малка част от годишните амазонски пожари, отбелязва Ройтерс.

Учените обаче се опасяват, че тазгодишният ранен рекорд може да бъде сигнал за по-широобхватна криза, тъй като десетилетията човешка намеса и продължаващото силно засушаване, обусловено от климатичния модел Ел Ниньо, превръщат дърветата в гориво.

С увеличаването на броя на мъртвите дървета, почвата става все по-суха и запалима, казва Лиана Андерсон от Националния център за мониторинг и ранно предупреждение за природни бедствия в Бразилия.

Освен това пожарите "все повече се използват като оръжие срещу традиционното население" в спорните райони, където фермерите, дърводелци и ловците се борят за земя, казва тя.

Най-сериозните огнени стихии обикновено са между юли и ноември.

Основната неизвестна е количеството дъжд, което ще падне в южната и източната част на Амазония в следващите месеци - и дали ще бъдат достатъчни за почвата и реките в района.

Според учените изменението на климата увеличава вероятността от драстични събития - от суша до наводнения, отбелязва Ройтерс.

В същото време големи части от горите изчезват заради изсичането и пожарите, което ги прави по-малко устойчиви.

Някои учени се опасяват, че тази комбинация може да доведе до критична точка, от която няма връщане назад.

Вместо да поглъща нагряващия планетата въглерод, гората ще умре, превръщайки се в нетен източник на въглерод и ускорявайки климатичните изменения - промяна, която вече е установена в някои райони, отбелязва Ройтерс.