Микро- и нанопластмасите в почвите се превръщат в сериозен екологичен проблем. Ново изследване на екип от Техническия университет в Грац (Австрия) разкрива, че нанопластмасови частици могат да проникват в корените на житните растения.

Нанопластмаса в пшеницата – първи доказателства

В лабораторни експерименти със зимна пшеница учените открили значително количество нанопластмаса в корените. Макар все още да не е ясно дали частиците достигат и до зърната, това вече се изследва.

„Намерихме ясно видими следи от нанопластмаса в корените,“ обяснява ръководителят на проекта Йоханес Ратенбергер от Техническия университет в Грац, цитиран от агенция АПА.

За да проследят пътя на пластмасовите частици, изследователите ги маркирали със злато – микроскопични златни ядра, покрити с тънък слой полистирол. Под електронен микроскоп тези частици могат да бъдат лесно идентифицирани.

„Нашите анализи показват, че земеделските култури могат да поемат нанопластмаса. Сега трябва да разберем колко дълбоко тя прониква и дали се натрупва в ядливите части на растенията,“ казва Ратенбергер.

Какво предстои

След успешните лабораторни опити, екипът вече провежда полеви изследвания в рамките на австрийската научна мрежа ACR (Austrian Cooperative Research). След жътвата житните зърна ще бъдат анализирани за наличие на пластмасови наночастици.

Към проекта се присъединяват и Институтът за обработка на зърното и Институтът за изследване на храните. Целта е да се проучи как микропластмасите влияят върху качеството на зърното и брашното и да се изготвят препоръки за намаляване на замърсяването на хранителната верига.