В началото на август сушата в Европа и по цялото средиземноморско крайбрежие е достигнала до най-ниското си ниво от началото на 2022 г., сочат най-новите данни на Европейската обсерватория за сушите (EDO), цитирани от Франс прес.  

От 1 до 10 август почвената суша е засегнала 28 процента от Европа и близкоизточното и африканското крайбрежие на Средиземно море. Това е най-ниското ниво от януари 2022 г.

Миналата година по същото време сушата е била двойно по-голяма (55,8 процента), пише БТА. Европейският индикатор, който се актуализира приблизително на всеки десет дни, се основава на аномалиите във валежите, почвената влага и състоянието на растителността в зависимост от региона и типа климат. Той обаче не отчита нивото на подпочвените води, което във Франция, например, остава необичайно ниско.

Ако почвената суша е по-слаба тази година, след изключително сухата 2022 г., последните данни остават изключителни. От пролетта на 2021 г. делът на земята, засегната от засушаване, много рядко е спадал под границата от 30 процента. Между 2012 г., когато започват измерванията на Европейската обсерватория за сушите, и 2018 г., този праг е достиган много рядко. 

В началото на август страните от Централна Европа, които бяха силно засегнати в началото на лятото, постепенно излизаха от епизода на засушаване, като в Германия засегнати бяха 26 процента от площите (срещу 96 процента в пика), а в Полша - 67 процента (в сравнение с 95 процента в пика).

Същата тенденция се наблюдава във Франция, където в началото на август засегнати от суша са били 21 процента от площите в сравнение с 64 процента в началото на юни.

В началото на месеца най-засегнатите държави са били Литва (84 процента), Армения и Исландия (82 процента) и Естония (76 процента).